Premium

Kolping Boys komt in de verlenging tot ontploffing; Oudorpers promoveren naar eerste klasse

Kolping Boys komt in de verlenging tot ontploffing; Oudorpers promoveren naar eerste klasse
Kolping Boys viert feest na de winst op Assendelft, waardoor de club promoveert naar de eerste klasse.
© Foto Ron Pichel
Oudorp

Acht jaar geleden werd Marc de Wilde coach van Kolping Boys. „We gaan het op mijn manier doen”, zei hij bij zijn aanstelling. En die aanpak wierp zijn vruchten af. Begonnen in de derde klasse promoveerden de Oudorpers zondagmiddag na de derde gewonnen nacompetitiewedstrijd naar de eerste klasse. Laatste hindernis was counterploeg Assendelft, dat pas knakte in de verlening: 5-2.

De promotie is dik verdiend voor de zwart-witten brigade, maar hing in de slotfase aan een zijden draadje. Bij de 2-2 stand ging in de slotseconden een diepe bal vanuit de Assendelftse defensie richting de rechterkant waar Jesse Schleeper buitenspel stond. D

e aanvaller had de bal nog niet ontvangen, maar zijn bewaker Joshua Martens onderschepte het leer met de wreef en deponeerde de bal abusievelijk over zijn doelman Patrick de Vries. Schleeper stond weliswaar in buitenspelpositie maar niet hinderlijk. Dan zou het doelpunt goedgekeurd moeten worden volgens de regels.

Toch stak grensrechter Jari van Westen zijn vlag omhoog tot ontsteltenis van Assendelftse aanhang. Scheidsrechter Mitchel Krop keurde het eigen doelpunt van de ongelukkige linksback af op advies van zijn assistent. „De aanvaller zette zoveel druk op de verdediger dat ik het wel hinderlijk buitenspel vond”, was de uitleg van de vlaggenist.

Het elftal van De Wilde had het geluk aan zijn zijde in de slotfase, waardoor er verlengd moest worden, maar op de overwinning viel niets af te dingen. Tweemaal kwam het team van Alex Geernaert op voorsprong, maar binnen een minuut werd de achterstand weer weggepoetst door Jochim Berkhout.

De ene treffer was nog fraaier dan de andere. In de openingsfase schoot de spits de bal snoeihard in het dak van het doel na een flitsende aanval opgezet via Amine Ouaziz en Kevin Cappai (1-1).

Aan de tweede Oudorpse goal ging een wonderschone actie vooraf. Joey Kooge zette met een dribbel drie verdedigers voor schut in het strafschopgebied. Zijn lage voorzet bereikte Berkhout die de bal achter zijn standbeen via de paal binnen tikte (2-2).

In de verlening sloeg Kolping Boys genadeloos toe. Een voorzet vanaf de rechterkant werd gemist door Thomas Menu die een omhaal in gedachte had. Goudhaantje Kooge pikte de bal aan linkerkant op en gaf een perfecte assist op Jur Bruin die bij de tweede paal alleen maar zijn hoofd tegen de bal moest zetten (3-2).

De definitieve klap deelde Kooge zelf uit toen hij een te zachte terugspeelbal van de keiharde voorstopper Syb Visser onderschepte en doelverdediger Robbin Brinkman omspeelde (4-2).

Rick Klaver, die zijn laatste wedstrijd voor Kolping Boys speelde – volgend seizoen draagt hij het shirt van Jong Holland, zorgde voor het slotakkoord door in één tegen één situatie verdediger Visser op snelheid uit te spelen. Zijn bekeken schuiver langs Brinkman zorgde voor een vreugde explosie aan Oudorpse zijde (5-2).

„De eerste helft kabbelde door”, constateerde De Wilde. ’’ In de tweede helft moest het kruitvat ontspringen. Daar heb je goals of acties voor nodig. Kooge kwam los en ging zijn tegenstanders voorbij. Ik zei: ’we gaan ze pakken in de verlening’. Dat kwam ook door de bankzitters. Die vielen fantastisch in en maakten het verschil vandaag.”

De Wilde blikte alvast voor uit naar het komende seizoen. „Dit is een mijlpaal voor de club. Het zal best lastig worden. We zullen ons moeten aanpassen. Geert Bruin van SVW’27 komt erbij plus vijf goeie A-junioren. Ik heb er vertrouwen in.”

Kolping Boys-Assendelft 5-2

2. Ron van der Valk 0-1, 4. Jochim Berkhout 1-1, 55. Jesse Schleeper 1-2, 56. Jochim Berkhout 2-2, 98. Jur Bruin 3-2, 100. Joey Kooge 4-2, 116. Rick Klaver 5-2.

Kolping Boys: De Vries, Ouaziz, Martens, Mandjes, Van den Oord, Menu (105. Koenders), Dekker (75. Twisk), Bruin (106. Klaver), Cappai, Berkhout, Kooge (102. Pawiroastro).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen