Premium

Glimmende monsters op de Beverwijkse Breestraat tijdens Transport en Logistiekdag

Glimmende monsters op de Beverwijkse Breestraat tijdens Transport en Logistiekdag
De telescoopkranen van de trucks steken ver boven de Breestraat uit.
© foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Waar op een reguliere zaterdag de Breestraat voor een groot deel het domein is van het winkelend publiek, zijn het vandaag glimmende monsters die het beeld van de Beverwijkse winkelstraat bepalen.

Indrukwekkende telescoopkranen steken metershoog boven de ’Bree’ uit. Aan weerszijden van de straat staan tientallen vrachtwagens, de een nog kolossaler dan de ander. Daar tussen staan foodtrucks en andere speciale auto’s. En kraampjes met informatie over transport, logistiek en de mogelijkheden voor een baan in deze sectoren.

De stichtingen Beverwijk centrum en Bedrijventerreinen Beverwijk hebben voor een heel spektakel gezorgd. Zo’n veertig transportbedrijven uit Beverwijk, Heemskerk en Velsen-Noord hebben hun beste brullende paardjes van stal gehaald en deze zaterdagochtend in alle vroegte op de winkelstraat geparkeerd.

In één geval is dat onder speciale begeleiding gegaan: een 23 meter lange hydraulische oplegger met daarop staalrollen (gewicht: 32 ton per stuk) is vanaf het Tata Steel-terrein overgeplaatst naar het centrum van Beverwijk.

Daar heeft het gevaarte een strategische plek gekregen: overdwars ter hoogte van winkelcentrum Beverhof zodat de winkelstraat voor een groot deel is afgesloten voor overig verkeer.

,,Deze oplegger komt normaal gesproken het terrein niet af. Alleen voor vandaag is een uitzondering gemaakt”, zegt directeur Wim Strijk van IJTG Logistics, het voormalige IJmond Transport Groep. Ton Vessies en Peter Hilbers staan vol bewondering naar de zogeheten ’lifttec’ te kijken. Beide Beverwijkers zijn speciaal voor de transportdag vroeg uit hun bed gekomen. De gepensioneerde Vessies heeft zijn hele leven in het transport gewerkt, onder meer bij transporteur Nilo op het hoogovens-terrein.

Nog altijd is het vervoer zijn grote passie: als hobby maakt hij foto’s van vrachtwagens en opleggers. Zoals Ton en Peter zijn er deze zaterdag veel meer: echte fans van gevaartes van de weg. Een hardcore-fan kun je Eddy de Vries niet noemen. Toch vindt de Beverwijker het met vrouw en kinderen de moeite waard op een groot deel van de dag tussen de vrachtwagens door te brengen.

Dochter Qwendoline laat vol trots haar tas zien met daarin allerlei gadgets, op haar hoofd draagt zij een pet van transportonderneming Middelkoop. Even verderop zit Niels Rumping, directielid van de gelijknamige transporteur, aan een tafeltje. ,,Zo’n dag is goed voor de promotie van Beverwijk en de transportsector”, meent hij. En uiteraard kan hij nog nieuw personeel gebruiken. ,,Dit is een reuze interessant beroep”, lacht hij.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen