Marken geeft gul voor gedupeerden Ketsbrand; collecte in de kerk levert ruim 3700 euro op

Marken geeft gul voor gedupeerden Ketsbrand; collecte in de kerk levert ruim 3700 euro op
Een brand verwoestte vrijdag 31 mei twee monumentale woningen aan de Kets op Marken.
© Foto ANP/Evert Elzinga
Marken

Inwoners van Marken geven gul om de gedupeerden van de grote brand aan de Kets te ondersteunen. De collecte in de kerk op eerste pinksterdag heeft 3737 euro opgebracht. Dat is een veelvoud van de collecteopbrengst tijdens een doorsnee kerkdienst.

De brand aan de Kets woedde vrijdag 31 mei, de dag na Hemelvaart. Er vielen geen gewonden, maar twee monumentale houten huizen werden onbewoonbaar en een derde woning liep zware rook- en waterschade op.

Lees ook: Grote brand op Marken: monumentale panden onbewoonbaar [video]

De protestantse kerk op Marken besloot tijdens de dienst op eerste pinksterdag te collecteren om de eerste nood van de gedupeerden te lenigen en bij te dragen in kosten die door de verzekering niet worden gedekt.

De opbrengst van die collecte was 3737,55 euro. Collectes tijdens een doorsnee kerkdienst, waarbij ook geld ingezameld wordt voor allerlei goede doelen, brengen doorgaans enkele honderden euro’s op.

De diaconie van de kerk vult de opbrengst van de collecte voor de gedupeerden van de brand aan tot 4200 euro.

Waarschijnlijk wordt er de komende tijd nog meer geld ingezameld voor de gedupeerden. Het rekeningnummer van de kerk staat nog steeds open voor giften: NL75 RBRB 0841 3778 47 ten name van de Diaconie Protestantse gemeente Marken onder vermelding van ’gedupeerden brand’.

Ook tijdens de jaarlijkse Havenfeesten, die komend weekend weer worden gehouden, wordt geld ingezameld, onder meer met het evenement ’Heel Mérèke bakt’ op zaterdag. De taarten van de deelnemers worden verkocht waarbij de opbrengst ten goede komt aan de gedupeerden.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons