PvdA en Stadspartij Den Helder pleiten voor ’wijkkantonniers’ om de stad netjes te houden

Arie Booy
Den Helder

Er dienen wijk-kantonniers te komen, vinden PvdA en Stadspartij. Deze man kan rommel direct opruimen.

Pieter Blank (PvdA) en Harrie van Dongen (Stadspartij) komen met dit initiatiefvoorstel omdat ze vinden dat er in de begroting voor komend jaar al geld voor vrijgemaakt moet worden. Blank: ,,We willen dat er ’handjes’ in de wijken komen die ervoor zorgen dat de buurt schoon en op orde is. Dit onder het motto ’Handhaven is goed, maar schoon, veilig en op orde is beter’.

Van Dongen vult aan: ,,Momenteel is gemeentelijk toezicht nog te veel gericht op het constateren van een probleem en vervolgens uitzoeken wie het heeft veroorzaakt en die persoon daar op aanspreken.”

,,Wij vinden dat een bankstel dat op een straathoek wordt gedeponeerd gelijk verwijderd moet worden om te voorkomen dat een ander er nog meer troep en afval bij zet.”

In hun uitgewerkte voorstel geven de fractievoorzitters aan dat in elk van de vijf stadsdelen een ’medewerker beheer openbare ruimte’ dient te komen. ,,We noemen dat een wijk-kantonnier die met een wagentje door de straten gaat en ervoor zorgt dat er kleine reparaties verricht worden of dat een achtergelaten winkelwagentje uit de struiken verwijderd wordt.”

Van Dongen: ,,We willen mensen die van aanpakken weten. Er is geld voor beschikbaar. Het gaat nu om de politieke wil om ervoor te zorgen dat de kantonniers er ook komen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.