Premium

Rondje RTC gaat langs bij Triffis: ’Van springen op een trampoline word je blij’

Rondje RTC gaat langs bij Triffis: ’Van springen op een trampoline word je blij’
Hoofdtrainer Sven Mooij en voorzitter Arjen van Heerde in de hal van Triffis in De Meent. Op de achtergrond wordt er druk getraind door de topsporters van de club.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Het NHD gaat het komende jaar langs bij alle regionale trainingscentra (RTC) in Alkmaar. Vandaag de tweede aflevering: de trampolinespringers van Triffis.

„Ik zie altijd alleen maar lachende gezichten als ik kinderen van de trampoline zie komen. Je word er blij van”, vertelt voorzitter Arjen van Heerde van Triffis. De Alkmaarse club heeft niet alleen bijna 300 recreanten, maar ook 50 wedstrijdspringers. Een groot deel daarvan maakt gebruik van het Topsport en talentprogramma van het RTC. „Maar dat is ook juist bedoeld voor leden van andere clubs”, zegt hoofdtrainer Sven Mooij.

Het zou ook zonde zijn om andere Noord-Hollandse toppers niet toe te laten in de hal van Triffis; in Alkmaar staat waarschijnlijk het mooiste onderkomen van heel Nederland voor trampolinespringers. In De Meent staan 10 trampolines met daaromheen matten om de val te breken als het mis gaat. Mooij: „Je kan wel zonder die matten springen, ik ben ook wel eens op het beton geland. Maar toen brak ik wel mijn hielbotje. Hier kunnen springers meteen weer op de trampoline stappen.”

De veiligheid is dan ook een belangrijk item; er wordt bij Triffis alleen maar gewerkt met betaalde trainers die beschikken over de juiste papieren. Mooij: „Ik zie wel eens dingen op een tuintrampoline die we hier echt niet doen. Als een kind voor het eerst een salto doet, blijven we daar bijstaan tot we zeker weten dat ze het kunnen.”

Zijn de kinderen goed genoeg, dan kunnen ze promotie maken naar talengroep, de wedstrijdgroep en later eventueel naar de topsportgroep en lid worden van het RTC. Mooij: ,,Deelname aan de selectie levert ook een regionale status op bij het NOC-NSF, waardoor een talent ook meer faciliteiten krijgt op school.”

Op zondag is de speciale RTC training, maar toppers mogen ook aansluiten op andere dagen. Zo springt er donderdagmiddag een talent mee die normaal in Zoetermeer op de trampoline staat. Van Heerde: „En twee meisjes komen van Aalsmeer. Hun ouders zijn speciaal naar Alkmaar verhuisd zodat ze hier vaker en beter kunnen trainen.”

Trampolinespringen is populair, er zijn veel tuintrampolines en de trampolinecentra schieten als paddenstoelen uit de grond, maar internationaal blijft Nederland nog een beetje achter. Het probleem is, zoals zo vaak, geld; de KNGU geeft de voorkeur aan turnen, waarbij de nationale selectie nu wel medailles scoort op WK’s en de Spelen.

Triffis blijft echter volhouden en met de mooie hal in Alkmaar kan het bijna niet anders dat over een paar jaar weer wordt gesprongen om de prijzen bij grote toernooien. Er werden tot nu toe immers al finaleplaatsen behaald op WK’s en EK’s. Mooij gaat volgende week met Niamh Slattery naar de Europese Spelen in Minsk. Daar gaat de Alkmaarse voor een plek in de finale. In Nederland gaan de andere leden van Triffis en het RTC naar Ahoy voor het NK turnen. De kans is groot dat de Alkmaarse club weer met een karrenvracht aan medailles terugkeert. Van Heerde, die voorzitter is geworden omdat zijn twee dochters lid van Triffis zijn: „Ik woon in Huiswaard en veel kinderen bij mij in de straat zijn gaan trampolinespringen. Vorig jaar werden vier van die kinderen Nederlands kampioen, dat is toch uniek.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen