In tweede team van FC Den Helder voetballende asielzoeker blijkt ’profvoetballer’ die honderdduizend euro waard is

Den Helder

Bij FC Den Helder wreef men zich al in de handen. De enkele weken eerder binnengewandelde asielzoeker Sainey Trawally had slechts drie kwartier nodig om de aanwezigen te overtuigen van zijn buitengewone voetbalkwaliteiten. De Gambiaan was er bijna in z’n eentje voor verantwoordelijk dat het tweede team van de Helderse club in het nacompetitieduel tegen VSV na rust een 2-0 achterstand omboog in een 2-3 zege.

Enkele dagen na het optreden bleek hoe dat kwam: de Afrikaanse nieuweling is een ’profvoetballer’ met een transferwaarde van honderdduizend euro.

Trawally had zich een paar weken eerder bij de club gemeld in het kader van de samenwerking met het CAO-AZC, verklaart secretaris Arnold Eisma.

„Asielzoekers kunnen bij FC Den Helder trainen en wedstrijden spelen, mits aangemeld bij de bond. Sainey bleek een talent. We hebben hem bij de KNVB als spelend lid aangemeld en tegen VSV voor het eerst opgesteld. In de veronderstelling dat alles in orde was.”

De linkerspits speelde de ’sterren van de hemel’. Hij dreef de verdedigers van de Velserbroekse ploeg tot wanhoop, scoorde de 1-2 en de gelijkmaker en creëerde ook nog talloze kansen voor zijn teamgenoten. Het was duidelijk dat deze voetballer ook van grote waarde zou zijn voor het eerste team, dat uitkomt in de tweede klasse.

Maar de kwaliteiten riepen ook vragen op. Niet in het minst bij de tegenstander. „De VSV-spelers hadden blijkbaar in de gaten dat Sainey nieuw was voor zijn teamgenoten”, kijkt Eisma terug.

„Die club heeft contact opgenomen met de KNVB. Na onderzoek bleek dat Trawally asiel heeft aangevraagd in Italië, daar in de Serie C uitkwam voor Virtus Entella uit Chiavari en een vastgestelde transferwaarde heeft van honderdduizend euro. Met als gevolg dat hij niet speelgerechtigd is.”

De druiven zijn extra zuur voor FC Den Helder. Niet alleen zagen zij een buitenkansje aan zich voorbij gaan, de club kreeg ook een boete van tweehonderdvijftig euro en de overwinning op VSV is omgezet in een nederlaag. Waardoor het tweede team is gedegradeerd.

„Pijnlijke zaak voor drie kwartier meevoetballen”, erkent Eisma. „We wilden in beroep gaan, maar de korte reactie van de bond was ’kijk het maar na in de internationale regels die clubs behoren te kennen’.”

De kans dat de Gambiaan in de toekomst alsnog speelgerechtigd raakt voor FC den Helder is niet groot. De asielaanvraag maakt waarschijnlijk alleen kans als hij een profcontract aangeboden krijgt, stelt Eisma. „Jammer, hij zou een absolute aanwinst zijn.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.