Tijdens het Jazz Festival in Enkhuizen is er geen lege kerkbank meer te vinden in de Westerkerk

Tijdens het Jazz Festival in Enkhuizen is er geen lege kerkbank meer te vinden in de Westerkerk
Denise Gordon tijdens de Gospel & Glory Celebration 2018.
© foto Norbert Reijngoud
Enkhuizen

De ontkerkelijking zet door. Dat concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau eind 2018 nog. Ook in Enkhuizen, waar steeds meer kerkgebouwen een nieuwe bestemming krijgen. Maar tijdens de Gospel & Glory Celebration op de zondag van Jazz Festival Enkhuizen is er steevast geen lege kerkbank meer te vinden.

Eigenlijk klopt dat niet helemaal. Veel kerkbankjes zijn naar verwachting ook deze dag leeg, omdat veel bezoekers staan te dansen. Het is dan ook geen standaard kerkdienst die komende jazzzondag 16 juni plaatsvindt in de Westerkerk in de Westerstraat.

De opzwepende gospels die de aansprekende artiesten van het festival opvoeren, zijn het beleven meer dan waard.

Jazztopper

Ook dit jaar is met Tricia Boutté weer een internationale jazztopper vastgelegd. Het nichtje van de bekende jazzsterren John en Lillian Boutté, won onder andere in 1998 en 2001 de prijs voor beste zangeres bij de prestigieuze Big Easy Rewards. Daarnaast won ze hierbij als achtergrondzangeres van Allen Toussaint’s band de Best World Music Band en Best World Music Album.

Ze trad op met jazzlegendes als Aretha Franklin, Fats Domino en Ellis Marsalis. Laatstgenoemde bracht haar ook de kneepjes van het vak bij.

Maar ook buiten de jazzwereld stond ze haar mannetje, getuige haar optredens met bekende artiesten en bands als de Nine Inch Nails, Marilyn Manson, D’Angelo, Ziggy Marley en Public Enemy.

Haar begeleidingsband tijdens het komende festival bestaat uit artiesten uit Australië, België, Denemarken, Frankrijk en natuurlijk Nederland.

Wat te denken van Jean-Baptiste Frans die in 2018 de gouden medaille bij het, door de Ole Miss University georganiseerde wereldkampioenschap Old-Time Piano Contest & Festival. Of trompet-virtuoos Coos Zwagerman, die onder anderen optrad met Jett Rebel, Ruben Hein en Kris Berry.

De voorgangers zijn Jaap Braakman, Mascha Deen en Gré Gobes-Dekker.

Het thema van de viering is ’Loslaten en vertrouwen dat het goed komt.’

Goed komen gaat het met deze dienst zeker., verwacht de organisatie. Wel het advies om even de wekker te zetten, want de viering met zang, bezinning en dans begint om tien uur in de ochtend na een avond vol jazz. De toegang is gratis.

Zowel Boutté als haar internationale begeleidingsband treden aansluitend ook op tijdens het (betaalde) Swingin’ Sunday concert bij Brouwerij De Werf.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons