Premium

Youtube zegt ’sorry’ tegen Regionaal Archief Alkmaar, beeldmateriaal mag weer online en filmpjesplatform gaat zelfs richtlijnen aanpassen

Youtube zegt ’sorry’ tegen Regionaal Archief Alkmaar, beeldmateriaal mag weer online en filmpjesplatform gaat zelfs richtlijnen aanpassen
Beeld uit de in opspraak geraakte video van het archief.
Alkmaar

‘Sorry, we hadden het kanaal niet offline moeten halen’, aldus Youtube aan het adres van het Regionaal Archief Alkmaar. Het filmpjesplatform heeft zich verontschuldigd voor het blokkeren van het archiefkanaal tijdens het pinksterweekeinde en van een filmpje afgelopen dinsdag.

Het geblokkeerde materiaal staat weer online. De twee partijen hebben een oplossing bedacht. Een beschrijving ván een filmpje is niet genoeg, ín de filmpjes moet er voortaan tekst en uitleg gegeven worden over de inhoud. Zo is het voor Youtube gemakkelijker te toetsen om wat voor materiaal het gaat.

Het materiaal van het archief, onder andere een Tweede Wereldoorlogfilm met daarin hakenkruizen en liederen werd als haatzaaiend aangemerkt.

Victorie

Bij Regionaal Archief Alkmaar begint de victorie. Hoe een regionaal archief in Alkmaar het beleid van filmpjesreus Youtube kan veranderen.

,,Dit voorval wordt gebruikt om de richtlijnen beter te beschrijven’’, aldus Mark Alphenaar van het archief.

Youtube kijkt naar het eigen beleid na de ophef rondom het blokkeren van beeldmateriaal van het archief. Er zijn nieuwe richtlijnen, maar die worden nu uitgewerkt met duidelijkere instructies. Zo was het onduidelijk dat het Regionaal Archief context moest geven in hun gewraakte ’haatzaaiende’ film.

Ook kijkt Youtube of ze gebruikers kan faciliteren voor het bewerken van filmpjes. ,,Het is handig als Youtube zelf iets inbouwt dat laagdrempelig is, anders moet eenieder een duur montageprogramma aanschaffen’’, zegt Alphenaar.

’Zijn’ Archief was de dupe van nieuw Youtubebeleid. Het begon afgelopen weekeinde. Toen werd het kanaal van internet gehaald, vanwege ’haatzaaiende’ Tweede Wereldoorlogsbeelden. Na enkele dagen kwam Youtube tot inkeer en was het kanaal weer online.

Een dag later, dinsdag, werd weer een archieffilmpje in Alkmaar geblokkeerd. Het systeem van Youtube registreerde de hakenkruizen en kwam in actie.

Het komt door kinderziektes bij Youtube. ,,Het lag aan de nieuwe richtlijnen. Er is wel menselijke controle, maar er is een automatisch systeem dat hakenkruizen en dergelijke constateert.’’

Lees ook: Youtube blokkeert opnieuw film van Regionaal Archief Alkmaar om ’haatzaaien’ [video]

Context

Door context in het filmpje zelf te zetten moet de kwestie uit de lucht zijn. Hoe de context het beste toegevoegd kan worden is nog even uitproberen. ,,Je moet ook niet continu tekst of uitleg in beeld willen hebben.’’ Het archief heeft het vooralsnog opgelost met een paar pagina’s tekst vooraf en vervolgens een logootje van Regionaal Archief Alkmaar in beeld.

In contact komen met Youtube of het achterliggende bedrijf Google bleek lastig. Via reguliere kanalen is het haast onmogelijk iemand te spreken te krijgen. Na de media-aandacht en via een oud gemeenteraadslid die een oud Kamerlid kent die bij Google werkt werd een ingang gevonden.

Alphenaar is blij dat er een oplossing is. ,,Het is ook mooi dat de discussie zo in de openbaarheid kon komen.’’

Hij benadrukt het belang van het archiefmateriaal. ,,We moeten blijven weten wat er in het verleden gebeurd is. Wat er vroeger gebeurde verdient niet alleen maar de schoonheidsprijs, maar als je er niet naar kijkt leer je nooit van het verleden.’’

Nu moet hij aan de bak om alle filmpjes van context te voorzien. ,,Even kijken waar het nodig is. Als ik een sjabloon van het nieuwste filmpje kan gebruiken is het vrij gemakkelijk bij te werken. Maar ik doe liever andere dingen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen