Premium

Informatieavond met weinig informatie voor omwonenden afvalstort Nauerna

Nauerna

Veertig bewoners van het buurtschap Nauerna hebben woensdagavond een paar uur doorgebracht met het luisteren naar vage verhalen van de gemeente Zaanstad en de GGD over de voortgang van het onderzoek naar de provinciale afvalstort bij hun dorpje.

De twee instanties hadden nauwelijks iets nieuws te vertellen. Sinds maart is Park Nauerna, het groengebied op de provinciale afvalstort, dicht. Er werd een vervuilde plas water gevonden. Het park mag pas weer open als de gemeente Zaanstad ervan overtuigd is dat dit veilig kan.

Het enige nieuwe dat wethouder Hans Krieger (VVD) te zeggen had, was dat het onderzoek eind dit jaar af zal zijn en dat uiterlijk april 2020 bekend is onder welke voorwaarden het park weer open kan. De GGD herhaalde nog het standpunt dat vervuild water hoe dan ook niet in een recreatiepark thuishoort, en dat hetzelfde geldt voor stukjes glas en asbest.

Verder benadrukten de wethouder en de gezondheidsdienst dat het park alleen dicht is gegaan uit voorzorg, niet omdat de gezondheidsrisico’s groot lijken te zijn.

Maar omdat op concrete vragen (’Hoe streng wordt het toetsingskader?’ ’Wat zít er eigenlijk in die afvalberg?’, ’Is de stank van het afval gevaarlijk?’) geen antwoorden kwamen, werden mensen geïrriteerd. Een bewoonster: ,,Als een park dicht gaat, is er wel wat aan de hand. Jullie draaien overal omheen.’’

Slechts één ding werd wel helder: het mismaakte lam dat onlangs bij de familie Molenmaker in Nauerna werd geboren, was waarschijnlijk een genetisch pechgeval. Het dier had geen te hoge concentraties zware metalen of mineralen in zijn lever.

Toch raden het bedrijf dat dit heeft onderzocht de gemeente aan om het gras, de grond en het water te laten onderzoeken. Ze zagen ’gekke plekken’, zoals een ’vreemd slijmerig goedje’ in het gras vlakbij de afvalstort, aldus dierenarts René van den Brom.

Of de gemeente dat vervolgonderzoek inderdaad gaat uitvoeren, bleef weer vaag. Nadat dit een paar keer vanuit de zaal was gevraagd, was het antwoord van wethouder Krieger: ,,Ook die vraag gaan we uitwerken.’’ De behandelend ambtenaar heeft eind maart schriftelijk aan de eigenaar van de schapen toegezegd dat er ’voer (gras) en wateronderzoek’ zullen worden gedaan door de Universiteit van Wageningen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen