Premium

Ouders met een huilbaby lopen stad en land af voor hulp, daarom schreef Hoornse een hulpboek

Ouders met een huilbaby lopen stad en land af voor hulp, daarom schreef Hoornse een hulpboek
Kim Vervuurt: Ook voor ouders met een huilbaby schijnt achter de wolken de zon’.
© Foto Theo Groot
Hoorn’

Je moet prikkels vermijden’, luidt steevast het advies aan ouders met een huilbaby. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat zijn dan die stoorzenders die het huilen veroorzaken? Hoe creëer je in een wereld waarin steeds meer van je wordt verwacht rust en regelmaat voor je kleintje?

Kim Vervuurt reikt met het ’PrikkelPoofPlan’ de helpende hand. In vijftien jaar tijd heeft medisch pedagogisch zorgverlener Kim Vervuurt ontelbaar veel huilbaby’s in haar armen gehouden. Sommigen moesten worden opgenomen, bij anderen volstond begeleiding van de ouders. Tijdens het uitschrijven van protocollen voor deze begeleiding blijft het bij de medisch pedagogisch zorgverlener knagen. Gezonde baby’s die gescheiden worden van de ouders en in het ziekenhuis terechtkomen, dat moet toch anders kunnen. De dag- en weekplannen uit deze richtlijnen vormen de leidraad voor het doeboek ’PrikkelProofPlan’.

Hulp

,,Ouders met een huilbaby lopen stad en land af voor hulp. Tegenwoordig struinen ze ook social media af. Hierdoor zien ze door de bomen het bos niet meer en krijgen een vertekend beeld te zien”, vertelt de auteur.

Twijfel

Op facebook zien ze volgens Vervuurt alleen maar foto’s van gezellige baby’s. ,,Niemand plaatst immers een foto van een overspannen pasgeborene. Hierdoor gaan ouders ook nog eens aan zichzelf twijfelen. Een jaar geleden heb ik een poli opgestart voor onrustige baby’s. Ik werk daar met dag- en weekplannen. Met het boek wil ik eigenlijk een bezoek aan deze poli voor zijn, het kan preventief werken.”

Knuffel- en speelmomenten, troost- en bedrituelen blijken belangrijke factoren in het leven van een huilbaby. ,,Rust en regelmaat. Ja, klinkt goed. Maar hoe regel je dat in je drukke bestaan? En wat zijn prikkels? De ene baby is de andere niet. Ik ben zelf moeder van twee kinderen. Sem (10) was als baby heel makkelijk. Evie van vijf is een heel ander kind. Ze was geen huilbaby, maar ik merkte wel dat zij veel meer behoefte had aan die rust en regelmaat waar iedereen altijd zo makkelijk over spreekt. Je moet als moeder dan toch zelf zien uit te zoeken welke rust en regelmaat werkt. Evi heeft nu nog steeds de behoefte om strak gehouden te worden.”

Donderwolk

De omslag van het boek en de illustraties binnenin zijn door Kim met zorg uitgekozen. ,,Een kleine donderwolk, om die roze wolk maar meteen door te prikken. De eerste drie maanden met een kleintje zijn heel pittig. Je bent net ouder geworden, krijgt te maken met slapeloze nachten en moet nog herstellen van de zwangerschap en bevalling. Maar, er is ook een vrolijk wolkje. Want ‘Achter de wolken schijnt de zon’. Ik hoop dat ik met het ‘PrikkelProofPlan’, met wetenschappelijke feiten en fabels moeders én vaders een steuntje in de rug kan geven. Het is heel bewust geen dik boek geworden. Daar heb je als kersverse ouders helemaal geen tijd voor.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen