Premium

900 handtekeningen voor ’fatsoenlijke werkroosters’ bij Evean

900 handtekeningen voor ’fatsoenlijke werkroosters’ bij Evean
Interim-manager Math Hoenen (links) en directiesecretaris Marcel Schaafsma nemen de petitie van het Evean-personeel in ontvangst.
© Foto Erik Rietman
Zaandam/Purmerend

Het is weer hommeles bij Evean. Na vorig jaar een zwartboek over slechte en zware werkomstandigheden en beloofd beterschap door de directie zijn medewerkers weer terug bij af, zo constateert bestuurder Armine Kowsari van FNV Zorg & Welzijn. De bond geeft de directie een maand te tijd om in actie te komen. Anders volgen hardere acties, belooft zij.

De directie van Evean kreeg woensdagmiddag een petitie, ondertekend door negenhonderd medewerkers. Het betreft vooral medewerkers die actief zijn in de directe zorgverlening in zorghuizen en bij particulieren. Kowsari schetst verschillende voorbeelden van ’slechte roosters die niet te combineren zijn met een normaal gezinsleven’.

,,Wie een contract heeft van zestien uur wordt niet tweemaal acht uur ingedeeld, maar moet vier dagen beschikbaar zijn. Mensen worden op hun vrije dag gebeld om te komen werken; een dagdienst wordt onaangekondigd gekoppeld aan een avonddienst. Wie daarover klaagt bij de leidinggevende krijgt een nog slechter rooster. Mensen worden zo bang gemaakt. Dit leidt tot een zwijgcultuur. Daar krijgen we veel klachten over.’’

Kowsari roept de directie op te luisteren naar medewerkers en om er samen uit te komen. ,,Als je met elkaar in gesprek gaat lukt dat.’’ Ze noemt ook het eigenbelang van Evean om de zorgprofessionals te behouden voor het bedrijf. ,,Zonder hen is er geen zorg. Dat moet zo’n directie toch begrijpen.’’

De bestuurder zegt dat het ultimatum ’hard’ is. ,,Evean kent de situatie, kent de bezwaren van medewerkers en moet daar iets aan doen. Is na een maand geen verbetering zichtbaar dan volgen er harde acties’’, belooft zij.

Evean zegt de actie te zien als’ waardevol signaal’. ,,We nemen het zeer serieus en zijn met elkaar in gesprek.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen