Premium

Rookvrije Buitenspeeldag; regen spelbreker bij estafette langs zes speelplaatsjes in de regio

Rookvrije Buitenspeeldag; regen spelbreker bij estafette langs zes speelplaatsjes in de regio
Wethouder Van Hunnik onthult het Rookvrij-bordje op de speelplaats aan de Larense Gooiergracht.
© © STUDIO KASTERMANS/DANIELLE V
Laren

Het was zo leuk bedacht: op landelijke Buitenspeeldag met een estafettetocht door de hele regio om kinderspeelplaatsen rookvrij te verklaren. Helaas viel de hele opzet letterlijk en figuurlijk in het water.

In een vreselijke hoosbui trok de Larense wethouder Karin van Hunnik, schuilend onder haar paraplu, een doorweekt vod van een bordje. Daarmee verklaarde zij het buurtspeelterreintje aan de Gooiergracht in Laren officieel rookvrij. Hoera! Wat een een leuk feestelijk moment had moeten, werd een wat zielige vertoning, waarbij de gasten die ervoor waren uitgenodigd het begrijpelijkerwijs lieten afweten. Geen buiten spelende kinderen, geen blije buurtbewoners die het speeltuintje hadden aangemeld voor de rookvrij-verklaring. Als het zo hard regent blijf je liever binnen.

Dat zal vast ook hebben gegolden voor de organisatoren van het evenement, de gemeenten in de regio en de GGD, maar hun vertegenwoordigers waren het haasje. Ze konden het niet maken om binnen te blijven. Zij immers hadden ingezetenen opgeroepen om buurtspeelterreintjes aan te melden voor de Rookvrij-verklaring.

Plan was om de onthulling van de bordjes die daarbij horen op Buitenspeeldag in een estafettevorm te gieten. Die estafette begon woensdagochtend in Gooische Meren en ging via Blaricum naar Laren, Hilversum, Wijdemeren en Weesp.

Er moesten echter concessies worden gedaan aan de rond het middaguur voorspelde hoosbuien. De estafettetocht zou fietsend worden afgelegd. Maar toen de sluizen van de hemel eenmaal open gingen, werden de fietsen schielijk ingeruild voor auto’s.

Niet door iedereen overigens, want de Larense wethouder liet zich niet kennen en kwam op de fiets naar het speelterreintje aan de Gooiergracht. Daar had zij haar Blaricumse collega Knoop moeten ontvangen die, nadat hij in zijn gemeente een speeltuintje rookvrij had verklaard, op de fiets naar Laren zou komen om daar het stokje door te geven. De stromende regen weerhield hem van dat plan, dus moest Van Hunnik het doen met een volkomen verregend gezelschapje van de buurtsportcoach, een vertegenwoordiger van de GGD en enkele vertegenwoordigers van de gemeente Laren zelf.

Welletjes

Na de in het water gevallen officiële onthulling van het bordje in het speeltuintje vond ook Van Hunnik het welletjes. Hilversum zou het vast wel redden zonder dat zij daar op de fiets naartoe ging. Zij keerde terug naar het gemeentehuis, terwijl het kleine groepje initiatiefnemers in een auto koers zette richting het Van het Hoffplein in de Mediastad.

In totaal zijn donderdag zo’n vijftien tot twintig speeltuintjes in het Gooi en de Vechtstreek ’Rookvrij’ verklaard. Bij zes daarvan gebeurde dat met een kleine plechtigheid. Bedoeling van die bordjes is dat kinderen daar kunnen spelen zonder geconfronteerd te worden met rokende volwassenen. Zodat zij bij het buitenspelen, net als bij het sporten, kunnen opgroeien als Rookvrije Generatie.

Meer nieuws uit Gooi