Plan Prorail: Acht treinen per uur van Alkmaar naar Amsterdam

Alkmaar

Acht intercity’s per uur tussen Alkmaar en Amsterdam. Dat is het uitgangspunt waarmee spoorbeheerder Prorail de gesprekken is ingegaan over het treinverkeer zoals dat er over een jaar of tien uit moet komen te zien.

Dat voorstel is samengevat op een kaartje, dat de door Prorail voorgestelde situatie in 2030 weergeeft. Van die acht treinen per uur zijn komen er vier uit Den Helder. Zij stoppen tot Alkmaar op elk station.

Daarna rijden ze als intercity verder en stoppen alleen in Zaandam en Amsterdam Sloterdijk, voordat ze op Amsterdam Centraal aankomen. Deze intercity’s rijden dan door richting Utrecht en Nijmegen.

Overstappen

Vier intercitytreinen per uur beginnen hun rit in Alkmaar en stoppen dan in Heiloo, Castricum, Zaandam en Amsterdam Sloterdijk. Zij hebben als eindbestemming Amsterdam Centraal. Wie verder wil, moet daar overstappen.

Vooral voor Heiloo betekent dat een verbetering, omdat dat station nu slechts twee intercity’s per uur richting Amsterdam heeft.

Ook de dienstregeling op de ’Kennemerlijn’ Hoorn-Alkmaar-Haarlem verandert, als het voorstel van Prorail wordt overgenomen. Twee treinen per uur gaan als intercity van Alkmaar naar Haarlem rijden en stoppen in Castricum, Uitgeest en Beverwijk.

En twee keer per uur gaat een stoptrein rijden tussen Hoorn en Haarlem en verder naar Amsterdam. Deze stopt op alle tussengelegen stations. Ten slotte rijden er elk uur vier stoptreinen van Uitgeest naar Rotterdam.

Meer nieuws uit Alkmaar