Premium

Trambrug in Edam wordt ondanks afsluiting door kleine vrachtwagens gebruikt

Trambrug in Edam wordt ondanks afsluiting door kleine vrachtwagens gebruikt
De Trambrug twaalf jaar geleden, bij de laatste grondige renovatie.
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Edam

Hoewel het verboden is, passeren per dag gemiddeld zeven kleine vrachtwagens de Trambrug in Edam. Dat heeft het college van b en w van Edam-Volendam geschreven in een antwoord op een vraag van de raadsfractie van Lijst Kras.

Zoals bekend vraagt het college in de raadsvergadering van donderdag om een krediet van 880.000 euro voor het herstel van de landhoofden van de brug. De houten funderingspalen zijn zodanig aangetast dat ze vervangen moeten worden. Teneinde de fundering opnieuw op te bouwen, moeten ook de bestaande landhoofden verwijderd worden.

Gezien de ernst van de situatie is de brug tussen de Schepenmakersdijk en de Lingerzijde afgesloten voor vrachtverkeer. Lijst Kras vraagt zich af of deze maatregel gevolgen heeft voor de bevoorrading van winkels in het achterliggende gebied. Het gemeentebestuur zegt geen klachten te hebben ontvangen en meldt dat er onlangs verkeerstellingen zijn gehouden, waaruit is gebleken dat er ondanks het verbod gemiddeld zeven vrachtautootjes per dag over de Trambrug zijn gereden.

De brug voldoet niet meer aan de eisen die aan de status van een Rijksmonument worden gesteld. Lijst Kras zou daarom ook willen weten of de Trambrug dusdanig wordt aangepast zodat deze weer aan die normen voldoet. Het college antwoordt daarop dat de brug formeel nog steeds als Rijksmonument staat geregistreerd en dat ernaar gestreefd wordt de werkzaamheden zodanig uit te voeren dat de positie in het register gehandhaafd blijft.

Ook Volendam 80 stelde enkele vragen over de plannen met de brug. Omdat de Trambrug de laatste was van zes bruggen die nog gemechaniseerd dienden te worden, vraagt de fractie hoe het zit het met de funderingspalen en dekken van de andere zes beweegbare bruggen. Volgens het college zijn daarmee geen problemen bekend, maar in het al eerder door de gemeenteraad goedgekeurde inspectieplan voor alle bruggen en kunstwerken zal de constructieve veiligheid in elk geval aan de orde komen.

Meer nieuws uit Waterland