Huurders Intermaris verrast over rekening van 6 euro per maand voor onderhoud

Huurders Intermaris verrast over rekening van 6 euro per maand voor onderhoud
Hoorn

Huurders van woningcorporatie Intermaris werden vorige week verrast door een brochure over het onderhoud van hun woning. Voor het kleine onderhoud dat voor eigen rekening komt, kunnen bewoners vanaf 1 juli 2019 een abonnement afsluiten. Kosten: 6 euro per maand.

Het ‘Onderhoudsabonnement’ zorgt voor de nodige opschudding onder huurders. Op sociale media en in brieven aan deze krant reageren huurders verbolgen. De kostenpost wordt door velen gezien als een verkapte huurverhoging.

Is er sprake van een wetswijziging dat de woningbouwvereniging dit zomaar mag doen, luidt de veelgestelde vraag. Volgens een woordvoerder van Intermaris is daar geen sprake van, het gaat meer om het verduidelijken van de regels.

,,In de algemene huurvoorwaarden, die iedereen heeft getekend, staat vermeld dat wij verantwoordelijk zijn voor groot onderhoud. Onder artikel 9, besluit kleine herstellingen, is duidelijk omschreven dat klein onderhoud voor huurders’ rekening komt. Uit de praktijk is gebleken dat we hier wel erg coulant in zijn geweest. Er zijn ook mensen die nooit iets vragen. We proberen gewoon zo eerlijk mogelijk te handelen. Het ‘OnderhoudsABC’, een boekje waarin te lezen is welk onderhoud onder het abonnement valt, is opgesteld om helderheid te verschaffen’’, legt de woordvoerder uit.

Omdat het onderhoudsabonnement op vrijwillige basis kan worden afgesloten, maken sommige bewoners zich zorgen over de woonveiligheid. ,,Het gaat echt om klein onderhoud. Het groot onderhoud van installaties blijft gewoon voor onze rekening”, stelt de woordvoerder gerust.

Verder wijst zij op de regeling voor mensen die moeite hebben om rond te komen. ,,We begrijpen dat zes euro voor veel personen een hoog bedrag is. Mensen die in aanmerking komen voor huurbevriezing, krijgen het onderhoudsabonnement tot 1 juli volgend jaar gratis.’’

Op www.intermaris.nl is te zien of men in aanmerking komt voor huurbevriezing.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons