Celstraffen voor fraude met steunzooldeclaraties in Stompetoren

Stompetoren

De eigenaresse en bedrijfsleidster van het inmiddels failliete podo-instituut in Stompetoren zijn dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld voor fraude en oplichting. Ze sjoemelden met steunzoolrekeningen en verbouwden met de opbrengsten hun praktijkruimte.

De 62-jarige eigenaresse Cobie B. kreeg een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, plus een werkstraf van 240 uur. De 47-jarige bedrijfsleidster Severina S. werd veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur.

Baby

De rechters achten bewezen dat de vrouwen zorgverzekeraar Univé (nu VGZ) voor bijna 3 miljoen euro hebben opgelicht. Het instituut declareerde geld voor consulten en steunzolen die nooit zijn uitgevoerd en geleverd. Zo kreeg Univé onder meer de declaratie voor steunzolen voor een baby op de dag dat die werd geboren. Volgens de verzekeraar waren in tweeënhalf jaar tijd zeker 460 declaraties vals. B. en S. ontkenden tijdens de behandeling van de zaak schuldig te zijn.

De vrouwen wezen vooral naar elkaar als de kwade genius achter de fraudeaffaire. Ze moeten bijna een half miljoen schadevergoeding betalen aan de zorgverzekeraar. Het uitgekeerde geld ging vooral op aan een grote verbouwing van het bedrijfspand in Stompetoren en aan allerlei privézaken van de twee.

B. werd door de rechtbank vrijgesproken van witwassen.

De rechtbank achtte evenmin bewezen dat B. twee auto’s en flinke sommen geld heeft onttrokken aan de boedel van het instituut, dat in juni 2012 failliet werd verklaard.

De opgelegde straffen liggen wat lager dan geëist. Tegen B. was een celstraf van 2,5 jaar geëist en tegen S. twee jaar cel. De rechtbank heeft voor een deel lagere straffen opgelegd, omdat de zaken erg lang op de plank zijn blijven liggen.

Meer nieuws uit Alkmaar