Youtube blokkeert opnieuw film van Regionaal Archief Alkmaar om ’haatzaaien’ [video]

1 / 2
Dominic Schijven
Alkmaar

Youtube heeft opnieuw beeldmateriaal geblokkeerd van Regionaal Archief Alkmaar. Het zou om ’haatzaaiend’ materiaal gaan.

Het materiaal in kwestie is een NSB-propagandafilm over de Jeugdstorm tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij een parade in 1941 in Alkmaar worden vlaggen gehesen, liederen gezongen en hier en daar zijn hakenkruizen te zien.

Het kanaal van het archief was net weer online. Afgelopen weekend was het kanaal al een paar dagen gedwongen offline gezet door Youtube. Na massale en internationale verbazing op internet mocht het weer bekeken worden.

Nu is het weer offline gezet. Mark Alphenaar van Regional Archief Alkmaar zucht. ,,Youtube gaat weer keihard door. Bijzonder. Nadat het materiaal weer online was, is het opeens weer offline. Het zou ’haatzaaiend’ zijn. Ik vind het schokkend dat het ondanks de commotie gewoon weer geblokkeerd is.’’

Het filmpje is echter nog wel online te vinden, op mediaplatform Open Beelden. Bekijk de video boven het artikel.

Alphenaar heeft geprobeerd het filmpje opnieuw online te zetten. Hij knipte een minuutje eraf aan het begin en aan het einde. Het werkte niet. ,,Ook geblokkeerd.’’

Lees ook: YouTube heft blokkade Regionaal Archief Alkmaar na vier dagen weer op

Hij denkt dat het aan nieuwe richtlijnen van Youtube ligt. ,,Ik denk dat het volledig geautomatiseerd is.’’ Het filmpjeskanaal registreert hakenkruizen en ziet veel verkeer en ’denkt’ dat het foute boel is.

Het archief kan nu weinig kanten op. ,,We zoeken contact met Youtube, maar dat lukt niet. Verder kun je een verweer schrijven, maar niet langer dan 170 tekens. En maar één keer.’’

Alphenaar schrikt ervan. Straks kan hij geen historisch materiaal meer kwijt op internet. ’Is dit het begin van het einde’, vraagt hij zich af.

Lees ook: ’Haat zaaien’ van Regionaal Archief Alkmaar reden voor strafmaatregel YouTube

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen