Burgemeester Franx fietst naar u toe, deze zomer: ’Ik kan moeilijk alle inwoners van Koggenland tegelijk op de koffie vragen’

Burgemeester Franx fietst naar u toe, deze zomer: ’Ik kan moeilijk alle inwoners van Koggenland tegelijk op de koffie vragen’
Burgemeester Jan Franx.
De Goorn

Jan Franx, waarnemend burgemeester in Koggenland, fietst deze zomer naar de inwoners toe. ,,Ik ben gewoon benieuwd naar de verhalen van de mensen. En dit is een ontspannen manier om elkaar te ontmoeten.”

Daarom besloot de burgemeester dat hij dan maar het beste tussen 10 juli en 11 september telkens een fietstocht houdt langs de verschillende dorpen van de plattelandsgemeente. Verspreid over zeven avonden wil Franx de mensen ontmoeten. Om die reden zijn de startplaatsen en de vertrektijden al bekend.

,,Ik hoop een beetje op het ’zwaan-kleef-aan effect’, dus dat er mensen spontaan meedoen”, vertelt hij.

,,Het mooiste is als de mensen die meefietsen, mij kunnen vertellen wat ze de mooiste plekjes vinden, wat er speciaal is aan hun dorp. Of waar ze trots over zijn. Dat noem ik de schatten van ieder dorp.”

Stoppen

,,Het kan zijn dat ook wethouders of raadsleden meefietsen, maar die gaan over de politiek”, benadrukt de burgemeester. ,,Ik juist niet. Normaal wil ik nog wel eens op de racefiets de buurt verkennen, maar dit lijkt mij een leukere manier. En als mensen niet kunnen meefietsen, dan stoppen we onderweg toch eventjes?”

Lang geleden, als wethouder in Enkhuizen, maakte Franx er ook een gewoonte van om regelmatig in de plaatselijke Hema ’zitting’ te houden om zo de inwoners te kunnen ontmoeten. Nu wordt het fietsen door de dorpen geblazen. ,,Ik kan moeilijk alle inwoners van Koggenland tegelijk op de koffie vragen”, is de vrolijke uitleg.

Wogmeer

Franx begint op woensdag 10 juli met een middagtocht door Wogmeer, waarna hij later vanaf 19 uur een rondje wil fietsen door De Goorn en Avenhorn.

De andere geplande fietstochten zijn op 15 juli in en om Berkhout, op 17 juli rond Spierdijk, Bobeldijk en Zuidermeer en op 28 augustus het rondje Scharwoude, Oudendijk en Grosthuizen. De laatste fietstocht langs de lokale ’schatten’ is op 11 september en om Rustenburg en Ursem.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons