Enkhuizer Simon Groot krijgt World Food Prize, ’Nobelprijs’ voor landbouw en voeding

Simon Groot, hier in Enkhuizen, heeft als grondlegger van East West Seeds de prestigieuze World Food Prize gekregen.© Foto Holland Media Combinatie

Martin Menger
Enkhuizen

Simon Groot (84) uit Enkhuizen heeft in Amerika de World Food prijs gewonnen: Deze wordt onofficieel als de Nobelprijs voor de landbouw en voeding beschouwd. Groot is de grondlegger van het grote zaadveredelingsbedrijf East West Seeds.

De bijdrage die de onderneming in het zuidoosten van Azië aan het verbeteren van de voedselvoorziening heeft geleverd, is aanleiding geweest om de prestigieuze Food Prize toe te kennen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, maakte het nieuws bekend. Groot is de eerste Nederlander die deze eer te beurt valt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is vooral de manier waarop het bedrijf onder leiding van Simon Groot de zaadveredeling voor de kleinere boeren heeft opengelegd, die tot de toekenning heeft geleid.

De afgelopen 40 jaar heeft de Enkhuizer gewerkt aan een multinational, die in meer dan 60 (sub)tropische landen in de voedselvoorziening een sleutelrol speelt.

Volgens Kenneth Quin, voorzitter van de organisatie die de World Food Prize toekent, spreekt de prestatie van Groot tot de verbeelding: ,,Hij heeft met zijn onderneming een netwerk van zaadproducenten opgebouwd, dat in staat is gebleken de levens van 20 miljoen kleinere boeren in deze landen ingrijpend te verbeteren.” In 2015 kreeg hij al een prijs van de universiteit van Wageningen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen