Premium

Hoornse Eva Tannehill heeft eigen doel in waterschap

Hoornse Eva Tannehill heeft eigen doel in waterschap
Eva Tannehill bij het Hoornse Hop: ,,Ik voel dat we geen roepende in de woestijn meer zijn.”
© Foto Mertin Menger/Holland Media Combinatie
Hoorn

Jong èn vrouw: Eva Tannehill (32) is precies niet wat je van een waterschapsbestuurder verwacht. De Hoornse timmert al vier jaar aan de weg namens Water Natuurlijk. Ook al heeft ze met ruim 10.000 voorkeurstemmen weer een plek aan de vergadertafel van het Hoogheemraadschap veroverd, ze weet ook dat geduld erbij hoort.

Want de van oorsprong Abbekerkse heeft idealen en wil iets bereiken in een van de oudste democratische bestuursorganen van het land. ,,Er is niets mis met al dat gepolder”, lacht ze. ,,Ik heb intussen ook geleerd dat je mensen kan overtuigen, dat niet alles meteen lukt.”

Ingebed

Haar partij wil dat zaken als een schoner milieu en de natuur ook worden ingebed in het Hoogheemraadschap, waar het waterbeheer de kerntaak is. ,,Het risico is dat het waterschap zich alleen maar blijft richten op de technische resultaten.”

,,Maar de kwaliteit van het water in ons gebied hangt af van zoveel andere factoren”, oordeelt zij. ,,Waterzuivering is ook een belangrijke taak van het schap. Zeker nu, als je ziet wat voor middelen en medicijnresten er allemaal in het oppervlaktewater terecht komen.”

Klimaat

,,Daarnaast merken de mensen dat het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met periodes van droogte – en dan gaat het niet meer om het buiten houden van het water. En je hebt de enorme plensbuien, en dan loopt die badkuip waarin we wonen weer vol.”

Tannehill: ,,Dat betekent een grote opgave voor het waterschap, zoals de dijkversterking langs het Markermeer. Dat zijn dan de momenten waarop de mensen wel in beweging komen, omdat het belang dan soms heel persoonlijk wordt. Dat is ook het moment waarop je als waterschapsbestuur je eigen handelen goed moet kunnen uitleggen.”

Eva studeerde rechten, maar is bewust geen advocaat geworden. ,,Ik miste het maatschappelijk belang”, is haar uitleg. ,,Vaak draaide het alleen maar om een zaak winnen, om het geld. Dat wilde ik niet.” Die uitdaging vindt ze nu bij Rijkswaterstaat, waar ze verantwoordelijk is voor de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Die wet eist van de overheden om anders met de inwoners om te gaan.

Roepende

Water Natuurlijk heeft drie zetels in het bestuur van het Hoogheemraadschap en maakt deel uit van de coalitie die het dagelijks bestuur invult. ,,Wij hebben wel degelijk invloed”, aldus de fractievoorzitter. ,,Ik voel dat we geen roepende in de woestijn meer zijn. Het schap verandert, er komt ook meer aandacht voor de invloed van waterbeheer op de natuur.

Drinkwater

Wij hameren er op dat het zo breed mogelijk bekijken van het waterbeheer zo belangrijk is. Niet alleen voor de droge voeten, maar ook gezien de impact die dat heeft op bijvoorbeeld onze drinkwatervoorziening. Als wij dat niet zouden aankaarten, dan sneeuwt dat onder.”

,,De partij Water Natuurlijk is in Waterschapsland de grootste partij in Nederland”, besluit Tannehill. ,,In Noord-Holland is dat jammer genoeg niet het geval. Gelukkig ben ik zelf nuchter genoeg om te weten dat niet elke vernieuwing meteen lukt. Onze idealen gelden dan ook voor de langere termijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen