De tweehonderd mooiste foto’s van ons land zijn te zien in schoolgebouw op Texel

1/3
Den Hoorn

De Texelse cultuurmaand Lange Juni heeft dit jaar een bijzondere tentoonstelling op het menu staan: de jubileumeditie van de zeventigjarige Zilveren Camera.

Tweehonderd prijswinnende foto’s van de belangrijkste Nederlandse fotografiewedstrijd zijn vanaf deze week gratis te zien in de Drijverschool in Den Hoorn. Dat is te danken aan het initiatief van Texelaar Arnold van Bruggen, sinds dit jaar jurylid in de categorie documentaire, en giften van verschillende Texelse fondsen.

Een mooie bijkomstigheid is dat een serie van fotograaf Olaf Kraak over het zaalvoetbalteam van Texel ’94 de tweede prijs won in de categorie sportserie. Kraak laat zien hoeveel moeite het succesvolle team moet doen om deel te kunnen nemen aan de wedstrijden aan de vaste wal. Als ze ’s avonds de laatste veerboot missen, keren de voetballers per watertaxi vanuit Den Helder terug naar het eiland. Twee van hen gaven letterlijk en figuurlijk de aftrap bij de drukbezochte opening van de tentoonstelling. Het is de eerste keer dat die de oversteek naar een van de eilanden heeft gemaakt.

De foto’s maakten op veel bezoekers grote indruk. Ze tonen aan hoe groot het belang van beeldmateriaal is bij het vertellen van een journalistiek verhaal en hoe hoog de kwaliteit is van de Nederlandse fotojournalistiek. Komend weekend geven prijswinnende fotografen lezingen en workshops op Texel. Zaterdag spreken schrijver en programmamaker Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens over hun gezamenlijke project: de grote noordelijke bossen.

De expositie is tot en met 30 juni dagelijks geopend van 11 tot 17 uur, behalve op vrijdag. Naalrand 2, Den Hoorn. www.zilverencameratexel.nl

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons