Redders Wijdenes acht uur bezig met hulp zeiljacht

Leden van Reddingstation Wijdenes bij het in problemen geraakte zeilschip.© Foto Rescue Wijdenes

van onze verslaggever
Wijdenes

De vrijwilligers van Reddingstation Wijdenes hebben dit weekeinde de handen vol gehad aan een groot zeiljacht met een vastgelopen roer.

Hun hulp was langdurig nodig, omdat het zeilschip anders op de Westfriese kust dreigde te lopen. Vier studievrienden kozen zaterdag in het begin van de avond vanuit Monnickendam koers naar de thuishaven Makkum in Friesland.

Onderweg naar een tussenstop in Enkhuizen ging het mis. Met alleen een kleine fok op was het schip met twee andere jachten onderweg. toen de wind ter hoogte van Wijdenes plots sterk aanwakkerde. Het lukte niet de fok binnen te halen, dus wilde de schipper het jacht met de kop in de wind krijgen. Alleen: het roer zat vast. Via het Kustwachtcentrum werden het reddingstation erbij gehaald. Intussen stond er zowat een stormwind. Een van de opvarenden werd zeeziek en raakte onderkoeld. Die persoon werd van boord gehaald. Daarna stokte de hulpactie, vanwege het slechte weer. Het schip stuiterde voor anker in de storm.

Eigenlijk zouden de redders zondagochtend verder gaan, toen vanaf de reddingsboot een vuurpijl - het noodsignaal - werd gezien. Drie leden gingen bij het jacht aan boord om te helpen, de anderen gingen op zoek, zonder succes. Zondagochtend waren ze weer bij het jacht. Een van de redders in het water ging om het vastzittende roer te inspecteren. Dat kwam uiteindelijk weer los te zitten. Daarna konden de drie resterende studievrienden naar de thuishaven. De Wijdenesser vrijwilligers zijn acht uur lang bezig geweest om ze daarbij te kunnen helpen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen