Harde wind en regen van grote invloed bij proloog Ronde van Noord-Holland

Harde wind en regen van grote invloed bij proloog Ronde van Noord-Holland
© Foto ANP
De Rijp

De harde wind en de regenbuien die zaterdag over Noord-Holland (en de rest van het land) raasden, hadden nogal wat invloed op de uitslag van de proloog van de Ronde van Noord-Holland.

Kwam er tijdens de tijdrit over vier kilometer van West-Graftdijk naar De Rijp nét een windvlaag voorbij, dan zag medeorganisator Dex Groen de scores ineens flink veranderen.

,,Het leek wel of er dan een vlaag van snelle tijden voorbijkwam”, zegt Groen met een geel hesje aan. Groen kon als verkeersregelaar de circa 190 renners die meededen aan de proloog goed in de gaten houden.

Lees hier meer: Slagveld op eerste dag van de Ronde van Noord-Holland: veel renners uitgeschakeld voor eindzege

Sommige renners hadden bovendien de pech dat ze in de regen moesten rijden, terwijl andere het geluk hadden dat ze op een droge weg konden rijden. En draaide de wind eventjes, dan konden renners juist zomaar even flink hinder hebben van de storm.

Jesper Rasch eindigde op de tweede plaats met een tijd van 4 minuten 6 seconden en 55 honderdsten, een gemiddelde snelheid van 58,406 kilometer per uur. De renner uit Uitgeest had de voorspellingen goed in de gaten gehouden om optimaal gebruik te kunnen maken van het weer.

,,Voordat de tijdrit begon, heb ik het parcours nog eens gereden. Gekeken hoe de wind stond, welke wielen ik moest steken. Ik heb de route op Google Maps bestudeerd, had ’m ook op film staan. Ik wist wanneer ik volle bak kon gaan.”

Een van de plekken waar hij bewust besloot in te houden, was de laatste bocht voor de finish. Nét nog dat stukje over het Westeinde, waar het zo verleidelijk was om er volle bak doorheen te gaan. Sommige renners scheerden maar net langs de hekken die stonden opgesteld om de route te markeren.

,,Ten opzichte van hoe ik het parcours in mijn hoofd had zitten, zag ik dat de hekken wat naar voren stonden. Daar wilde ik geen risico mee nemen.”

Groen concludeerde dat meerdere renners met dat duivelse dilemma van de laatste bocht zaten. ,,Het blijft toch een proloog. Iedere seconde telt, dus daar komen de nodige risico’s bij kijken. Ik denk dat er een stuk of drie renners daadwerkelijk tegen de hekken aan zijn gekomen.”

Aan het eind van de middag bleek Nick Brabander de snelste te zijn geweest. Hij reed een tijd van 4:06:03. Jelle Bootsveld werd derde met 4:06:91.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons