Premium

Telstar wil niet voor spek en bonen meedoen: ’creatief zijn houdt een keertje op’

Telstar wil niet voor spek en bonen meedoen: ’creatief zijn houdt een keertje op’
Melle Springer is een van de spelers die al vastliggen.
© United Photos/Paul Vreeker
Velsen-Zuid

Met het flink teruggeschroefde spelersbudget zal Telstar komend seizoen voor spek- en bonen meedoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Dat is de vrees van technisch directeur Piet Buter. Ook vertrekkend trainer Mike Snoei maakt zich zorgen over de club waar hij twee jaar aan het hoofd stond. Vorig seizoen had het technische hart van de witte leeuwen nog een pot van 835.000 euro om aan spelers te besteden. Komend seizoen zullen ze het met 610.000 moeten doen. Veel lager dan de andere clubs in de eerste divisie. Sterker nog, ook veel amateurclubs uit de tweede divisie hebben meer te besteden.

En het was vorig seizoen al lastig om tegen andere clubs op te boksen, zo ondervond Mike Snoei: ,,Ik denk dat er vorig jaar wel tien spelers waren met wie ik een heel goed voetbalgesprek had, maar die uiteindelijk kozen voor een andere club omdat ze daar een paar honderd euro bruto meer konden krijgen. Dat waren spelers als Ricardo Kip (Almere City, red.) en Paco van Moorsel (Go Ahead Eagles, red.). Het verhaal van Telstar en mij sprak ze heel erg aan, maar ze hebben thuis ook monden te voeden. Ook spelers van amateurclubs haakten uiteindelijk af op het financiële plaatje. Soms moesten ze bijna de helft inleveren om bij Telstar te komen. Dan moet je uiteindelijk voor spelers gaan met minder ervaring of minder kwaliteit.”

Het angstbeeld is dat het nog moeilijker wordt. ,,We zijn gewend om creatief te zijn, maar het houdt een keer op”, zegt Buter. ,,We hebben momenteel voor volgend seizoen zeventien spelers vastliggen. Er staat een leuk team, waarmee we echt wedstrijden gaan winnen. Alleen: het is niet genoeg. We hebben nog twee of drie sterkhouders nodig en zouden graag nog een aantal spelers willen huren. Daar is geen geld voor. Ik ben al door mijn centjes heen”, is Buter helder.

Lees ook: Onrust bij technische leiding Telstar: spelersbudget met ruim een kwart verlaagd

De financiële problemen komen voor de buitenwacht uit de lucht vallen, aangezien de club uit Velsen-Zuid na het succesvolle seizoen 2017/2018 financieel een slag sloeg met de verkoop van Melvin Platje, Jerdy Schouten, Rody de Boer, Mo Hamdaoui en Mohammed Osman. Dat leverde in totaal 650.000 euro op. Geld dat volgens Buter niet geïnvesteerd is in de spelersgroep, maar terecht is gekomen bij de Witte Welpen, het investeringsfonds van de club. Een aantal investeerders zou ervoor hebben gekozen om te cashen en het geld niet opnieuw in te leggen. Algemeen directeur Pieter de Waard zegt dat deze lezing niet klopt. Hij stelt dat de deelnemers juist geld verliezen en Telstar geld aan de transfers overhoudt.

Met een eventuele verkoop van een gewilde speler als Terell Ondaan wordt het financiële tekort volgens Buter niet opgelost. ,,Er is een club voor Ondaan, maar van het geld dat dan vrijkomt in het salarisbudget zal ik nooit een gelijkwaardige speler vinden.” Oud-Telstar-speler Jerdy Schouten, tegenwoordig Excelsior, staat in de belangstelling van veel clubs. Bij een eventuele transfer kan Telstar rekenen op een doorverkooppercentage.

Snoei tekende vorig jaar nog een contract voor twee seizoenen. ,,Juist omdat de mensen rond de club aangaven dat de begroting met stapjes omhoog zou gaan. Het stomme is dat ik echt op niemand binnen deze club boos kan zijn, iedereen doet zijn stinkende best. We wilden heel graag vanaf volgend seizoen met een tweede team in de beloftencompetitie op maandagavond spelen. Omdat dat ons de kans zou geven aan jonge spelers om zich bij ons te ontwikkelen tot profvoetballer. We zijn de laatste jaren erg bezig geweest om Telstar als voetbalclub verder te ontwikkelen. Een schaduwteam had ons echt de kans gegeven om nog verder te professionaliseren.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen