Premium

Obdamse Sietske Visser maakt debuut op WK handboogschieten

Obdamse Sietske Visser maakt debuut op WK handboogschieten
Sietske Visser: ,,Plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio zal zeker niet makkelijk zijn, maar het staat zeker op mijn vizier.’’
© Foto Marcel van Apeldoorn
Obdam

Nee, een enorm verwachtingspatroon is er niet. Voor handboogschutter Sietske Visser is deelnemen aan het WK een primeur. Vanaf maandag is ze actief op de mondiale eindstrijd. Dicht bij huis. In Den Bosch ,,Maar ik ga er niet meteen heen met de gedachte aan medailles.”

Doordeweeks woont Visser in Pijnacker en werkt ze in Delft bij productontwikkelingsbureau MMID, maar elk weekend is ze nog te vinden in Obdam en Heerhugowaard. De eerste is haar thuishaven, in de tweede plaats is haar club HBS de Waert te vinden en haar persoonlijke trainer Marcel van Apeldoorn woonachtig. ,,En we trainen daar elk weekend samen.” Nu niet meer dan anders, benadrukt de 27-jarige. ,,Dat is wel een vraag die ik vaker gesteld krijg, maar vlak voor zo’n groot toernooi ga je niet opeens heel andere dingen doen. Ik zou zeggen dat je juist eerder wat minder doet.”

Grote toernooien zijn geen onbekend fenomeen voor de recurveschutter. Visser nam al deel aan diverse NK’s en werd ook al eens nationaal kampioen. En ook op een EK en een World Cup-wedstrijd was zij al eens present. ,,Het feit dat je mee mag doen, zegt natuurlijk al iets. Het niveau zal superhoog zijn. Er kan van alles gebeuren, dus ik zou echt geen uitspraak kunnen doen over mijn kansen.”

Behalve aan het individuele toernooi neemt Visser ook deel aan het teamkampioenschap. ,,Daar hopen we in ieder geval voor een leuke verrassing te gaan zorgen.” Dat team bestaat verder uit Gaby Bayardo en Sarina Laan. Bayardo is een geboren Mexicaanse en heeft al Olympische ervaring. Het drietal hoopt nu de eerste Nederlandse vrouwenploeg te worden die zich voor de spelen plaatst sinds 1996. ,,We zijn wel een nieuw team, maar de onderlinge sfeer is heel goed. Dat is erg belangrijk, want elkaar support geven cruciaal. De drie beste schutters maken ook niet per se het beste team. Het gaat er ook om dat je op elkaar kunt steunen.”

Spelen van Tokio

Hoewel het dus al lang geleden is dat een Nederlands vrouwenteam de Spelen haalde, is Tokio zeker een doel voor Visser. ,,Het zal niet makkelijk zijn, maar het staat beslist op mijn vizier. En de plaatsing ervoor begint hier op dit WK, waar ook nog een op zichzelf staand kwalificatietoernooi zal worden gehouden.”

Dat Den Bosch de plaats van handeling is, ziet de Obdamse als een voordeel. ,,Dat scheelt zeker. Alleen al het feit dat je geen last heb van een jetlag is prettig.” En er zullen de nodige bekende gezichten komen om aan te moedigen. ,,Diverse mensen van mijn werk komen kijken. Die leven erg mee. Ik krijg ook heel veel steun van het bedrijf. Als handboogschutter is het bijna onmogelijk om fulltime topsporter te zijn in Nederland, maar zij geven mij wel alle ruimte die nodig is om zo goed mogelijk met mijn sport bezig te zijn.”

Ook vanuit HBS de Waert en haar club in Delft zullen collega-schutters naar de Brabantse hoofdstad afreizen. ,,Dat zal best spannend zijn, maar ik vind het vooral leuk dat zij de moeite nemen om te komen.” En eigenlijk zou het geen invloed moeten hebben. ,,Je moet doen wat je altijd doet en de rest loslaten. Dat is ook zeker wat ik zal proberen, alleen is dat misschien wel het allermoeilijkste van deze sport.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen