Alkmaarse De Meent dit weekend het decor van het NK schermen voor de jeugd

Alkmaar

Sportcomplex De Meent is in het pinksterweekeinde het decor van het grootste schermtoernooi van Nederland. Zo’n 340 jeugdschermers, in de leeftijd van 9 tot en met 20 jaar, zullen twee dagen lang strijden om de nationale titels.

De wedstrijden zijn op floret, degen en sabel en er wordt op beide dagen gestreden van 9 uur ’s ochtends tot 16.30 uur. De finales staan steeds tussen 12 en 16 uur gepland. Die worden gehouden in een apart ingerichte finalezaal. Er wordt in 24 klassen om de titel gestreden.

Het deelnemersveld is heel divers, legt Geertje van Emmerik namens de organiserende vereniging Hollandschermen uit. „Zo’n tien procent van alle actieve schermers in Nederland is hier aanwezig. En daar zitten ook topsporters tussen, die meedoen aan EK’s en WK’s.”

Er is de schermbond veel aan gelegen om het onder een groot publiek onder de aandacht te brengen, is Van Emmerik duidelijk. Waar in landen als Frankrijk, Italië en Duitsland een grote hoeveelheid actieve schermers zijn, is de belangstelling in Nederland nog altijd bescheiden. Ook bij het publiek „Iedereen kent het wel, maar mensen zien niet vaak een wedstrijd. Bij dit toernooi is daar alle gelegenheid toe. Het is een enorm mooi spel van aanvallen en verdedigen, van actie en reactie en van tactiek en snelheid. Het lijkt soms chaotisch, maar er zijn strenge regels.”

De drempel om te gaan kijken is in ieder geval laag, want de entree in De Meent is gratis. Daarnaast zijn er beide dagen tussen 14 en 15 uur schermworkshops in de centrale hal van De Meent. En wie dit jaar is verhinderd krijgt in ieder geval de komende twee jaren opnieuw de kans om het NK in Alkmaar te aanschouwen. Ook voor de komende twee jaar is het NK jeugd toegewezen aan Hollandschermen.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons