Premium

’Schaatsen’ naar de top van een hoogspanningsmast

’Schaatsen’ naar de top van een hoogspanningsmast
Jannes de Groot (boven) en Mandy Tandjung: ,,Je moet elkaar kunnen vertrouwen.’’
© United Photos/Toussaint Kluiters

In de nieuwe masten van TenneT, eigenaar en beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, ’schaats’ je omhoog. Mandy Tandjung en Jannes de Groot, twee medewerkers van het bedrijf, doen het voor in een mast langs de N205 bij Hoofddorp.

In de oude ’vakwerk’-masten ging je via een ladder omhoog, maar aan het nieuwste model mast is een rail bevestigd. Daaraan haak je speciale ’steps’ waarin je de voeten vastzet. Ook lijn je je bovenlichaam vast. Dan klim je naar boven, door een schaatsende beweging te maken met de voeten.

Dit is deel van hun dagelijks werk, Mandy en Jannes controleren en inspecteren in de hoogte. Bij mooi weer, zoals vandaag, maar ook bij vrieskou of regen. En moet er bovenin werk gedaan worden, dan kan er een bordes of een ladder aan de mast bevestigd worden. Ze kunnen zelfs met een karretje over de leidingen rijden.

Gevaarlijk werk? Ja best, maar er gebeuren zo weinig ongelukken omdat aan veiligheidsprocedures strak de hand wordt gehouden. In de eerste plaats: de spanning moet van de lijn af zijn. Er zijn meerdere momenten waarop de monteurs zich daarvan moeten vergewissen voor ze omhoog gaan. Bovendien: als je in de mast klimt ben je áltijd aangelijnd. Los wordt niet gewerkt. Enkele keren per jaar volgen ze klimtrainingen. Ook voor reddend klimmen: hoe je voorbij een collega in nood klautert, die persoon kunt loskoppelen en laten zakken.

Jannes: „De veiligheid staat voorop. Aan het eind van de dag willen wij gewoon naar huis.”

Bergsport

Voor Jannes was de hoogte een reden om dit werk te kiezen. „Ik klim in klimhallen, doe aan bergsport. Hier komt dat samen en daar beleef ik veel plezier aan. Het is enigszins spannend, en het geeft mij een vrij gevoel: het overzicht over de omgeving terwijl je lekker kunt werken.”

Voor Mandy, nog in opleiding en de enige vrouw bij TenneT die dit werk doet, is de hoogte een leuke bijkomstigheid. „Ik hou erg van de techniek. En mooi dat dit werk een belangrijk doel heeft: zorgen dat het licht aanblijft. Dat je ervoor omhoog moet heeft me ook wel enthousiast gemaakt. Ik hou van extreme sporten en klimmen geeft een kick. Voor een vrouw is dit wel zwaarder, maar zolang ik de mannen kan bijhouden en mijn werk goed doe, waarom niet?”

Voor de veiligheid is teamgeest heel belangrijk, zegt Jurgen Willekes die een vast koppel vormt met Jannes. „Je weet van de ander wat ie kan, kent elkaar door en door en checkt elkaar ook: hoe voelt je collega zich vandaag? We waarschuwen elkaar: let op dit of dat. Daarboven is het een apart wereldje. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen. Dat is de veiligheid die je hebt, en dat maakt het ook mooi.’’

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.