Premium

Open de Voordeur zet in op grootste geweldsprobleem van Nederland: huiselijk geweld

Rob van der Hout is coördinator van het project Open de voordeur, dat streeft naar voor iedereen een thuis zonder geweld.
© Foto Ella Tilgenkamp

Huiselijk geweld is het grootste geweldsprobleem in Nederland. Maar eigenlijk weten veel mensen niet precies wat huiselijk geweld is. „We kennen de extremen, maar huiselijk geweld kan ook zo ’klein’ zijn en toch veel gevolgen hebben”, aldus Rob van der Hout. Hij is coördinator van het project Open de Voordeur in de regio Zaanstreek-Waterland dat inzet op bewustwording en verandering met als doel voor iedereen een thuis zonder geweld.

Even wat getallen over huiselijk geweld: 40 procent van alle mensen tussen 18 en 70 jaar oud is ooit slachtoffer geweest. De politie gaat iedere tien minuten op een melding van huiselijk geweld af. Tien procent van het ziekteverzuim op het werk houdt rechtstreeks verband met huiselijk geweld. Het zijn maar enkele cijfers en de vraag is in hoeverre die representatief zijn, omdat niet alle situatie van huiselijk geweld worden gemeld of bekend zijn.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.