Premium

Plichtsgetrouw: ook kort verzuim halen we in

Te laat op het werk door files, even naar de tandarts, een boodschapje doen? In de meeste gevallen zijn we in werkend Nederland loyaal aan de baas en halen we de verloren uren in. Dat blijkt tenminste uit onze peiling, die we hielden onder 1400 leden van ons Regiopeil.

We vroegen naar kort verzuim en maakten daarbij onderscheid tussen beroepen waar je niet zomaar even weg kunt (buschauffeur, docent) en beroepen waar dat wel mogelijk is.

In het eerste geval worden bezoekjes aan arts, tandarts, garage, opticien in bijna alle gevallen in de eigen tijd gepland: 84%. 9% van de lezers vraagt toestemming aan de leidinggevende en 2% ruilt van dienst.

Ook de mensen die hun werkplek wel even kunnen verlaten plannen dergelijke activiteiten meestal in de eigen tijd, al komt verzuim zonder registratie ook voor. Een op de vijf lezers haalt verloren uren door files of vertragingen in het openbaar vervoer niet in en 15% is ook van mening dat een bezoek aan de huisarts, tandarts of ziekenhuis in de baas zijn tijd kan gebeuren. In andere situaties (bezoek opticien, uitvaart, boodschappen, auto naar de garage) worden – als de activiteiten in de eigen tijd plaats vinden – de verloren uurtjes ingehaald.

Docenten en leraren binnen het panel geven aan dat bijna alles buiten schooltijd geregeld wordt. „Anders zit er een klas zonder leerkracht.” Een tandarts verzucht dat de 24-uurs economie onmogelijke eisen aan hem stelt. „Ik ben eigen baas en moet dus patiënten afzeggen voor een bezoek aan de huisarts. Maar patiënten verwachten dat ik hen buiten werktijden behandel ’omdat ze overdag werken!’ Onmogelijk.”

Urenregistratie gaat soms ook soepel. „Je weet zelf donders goed of je te veel of te weinig uren hebt gemaakt en je bent zelf verantwoordelijk dat het werk afkomt.” Flexibiliteit ook bij mensen die overuren maken. „Ik maak zoveel overuren dat mijn werkgever er niet moeilijk over doet als ik binnen werktijd iets moet doen.”

Veel werknemers hebben de mogelijkheid om bijzonder verlof of calamiteitenverlof op te nemen. Een zzp’er vindt het prettig om over zijn eigen agenda te beschikken. „Alle tijd die ik aan andere dingen besteed, moet ik op een andere manier goedmaken. Dat gaat prima: boodschappen overdag is efficiënt, want geen rijen. En doorwerken tijdens de avondspits bespaart tijd omdat ik niet in de file sta.”

plus-werken-grafiekenii.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.