Premium

Minister Ingrid van Engelshoven (D66): het gaat om de inhoud, niet om het geld

Minister Ingrid van Engelshoven (D66): het gaat om de inhoud, niet om het geld
Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
© Foto Arenda Oomen

Ingrid van Engelshoven (1966) werd als 19-jarige student lid van D66.

Nu is ze minister van Onderwijs,

Cultuur en Wetenschap. Ze is getrouwd en moeder van een dochter.

Hoe kwam u in dit vak terecht?

„Vanaf mijn studententijd ben ik al actief voor D66. Zo was ik zes jaar lid van het partijbestuur en voorzitter in een periode dat D66 het heel moeilijk had. Ook was ik zeven jaar wethouder in Den Haag. Kennelijk waren ze daar wel tevreden over, want toen kwam het moment dat de partijleider zei: je staat op mijn lijstje voor een ministerspost. Dan hoef je alleen nog maar ja te zeggen.”

Waarom past dit werk bij u?

„Ik adem de idealen van D66 en ik blijf onder alle omstandigheden rustig. Wat er ook gebeurt, ik adem gewoon door en ga strak op mijn doel af. Als minister hou ik me bezig met het mbo, hoger onderwijs, wetenschap, cultuur en emancipatie. Die onderwerpen gaan mij aan het hart. Zo vraag ik graag aandacht voor het beroepsonderwijs. De arbeidsmarkt zit te springen om goed opgeleide vakmensen. Daarom is het belangrijk dat jongeren een opleiding kunnen volgen die goed aansluit op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Ook zet ik me graag in voor gelijke kansen voor iedereen. Op het gebied van vrouwenemancipatie en rechten voor homo’s en transgenders, valt nog veel te doen.”

Wat zijn de voor- en nadelen van dit werk?

„Een nadeel is dat er in dit vak soms politieke spelletjes worden gespeeld. Het gaat mij wel eens te veel om het spel en te weinig over de inhoud. Terwijl ik me liever richt op die inhoud. Het voordeel is dat je in de politiek aan je idealen kunt werken. Soms kun je als bestuurder een belangrijk verschil maken. Een ander pluspunt is dat ik bij mijn werk interessante mensen tegenkom en op boeiende plekken kom. Ik hou van cultuur en mag voor mijn werk veel naar het theater. Daar geniet ik van. Ook heb ik er plezier in om veel te weten over verschillende onderwerpen. Dat betekent dat ik veel stukken moet lezen. Een ander zou dat misschien vervelend vinden, maar ik heb er plezier in.”

Krijgt u loon naar werken?

„Het is vooral eervol om dit werk te mogen doen. Mijn salaris is goed, maar als je berekent hoeveel uur je als minister maakt, snap ik nooit waarom mensen politici zakkenvullers noemen. Daar kan ik me soms boos om maken. Naast een goede beloning heb ik voor mijn werk ook de beschikking over een goed team van medewerkers en een dienstwagen met chauffeur. Dat is echt geen luxe. Zo heb ik elke minuut in die auto nodig om me door die berg stukken heen te lezen.”

Wat zou een alternatief beroep voor u zijn?

„Ik zou graag een goede kok willen zijn. Of toneelspeelster. Het was mijn meisjesdroom om als actrice op het toneel te staan. Vorig jaar mocht ik meespelen in een stuk met Hans Kesting, onder regie van Ivo van Hove. Ik vond het geweldig om te doen, maar ben niet goed genoeg om beroepsmatig te acteren.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.