Premium

Pannenleggers: ’Belangrijkste zekerheid is de steiger onder je’

Pannenleggers: ’Belangrijkste zekerheid is de steiger onder je’
Mark Nelis (voor) en Michael Wagenaar: ,,Fit zijn, goed voor jezelf zorgen, op tijd rust nemen.’’
© foto Marc Moussault

Als pannenlegger werken op een dak vergt veel concentratie, vertelt Langedijker Leo Nelis. Met een ploeg mannen is hij aan het werk in de Wieringerwaard, waar ze het voorhuis van een boerderij van pannen voorzien.

Zijn pannenleggerbedrijf telt vijftien man personeel. „Het is hard werken, pannen leggen een van de zwaarste verzetten in de bouw”, zegt Nelis. „Maar dan kun je ook wat verdienen, het betaalt bijvoorbeeld beter dan een timmerman.”

Wat het zwaar maakt? „Het is werken op een schuin valk, de hele dag door”, zegt Nelis. „Je moet er fit voor zijn. Werken op het dak vergt concentratie. We proberen ook zoveel mogelijk in vaste koppels te werken, zodat mensen op elkaar ingewerkt zijn. Verder moet je goed voor jezelf zorgen, goede pauzes nemen, lekker eten.”

Steiger

Ze werken niet aangelijnd. Alleen soms, als ze heel hoog zitten. Maar als je continu heen en weer moet over het dak werkt het niet als je vast zit. De belangrijkste zekerheid biedt de steiger onder je. Die moet altijd onderaan het dak staan. Mocht je vallen, dan niet verder dan die steiger. Is een dak heel hoog, dan zal halverwege nog een steiger gebouwd worden.

Dat zijn de regels, zegt Nelis. „Dan nog moet je altijd controleren of de steigers goed zijn neergezet. Maar met de veiligheid is het veel beter gesteld dan een jaar of tien geleden. De controles zijn veel strenger. Gevaarlijk is het werk niet, maar je moet wel goed opletten dat je het gevaar uitsluit.”

Bruin worden

Op het dak leggen Marc Nelis, Leo’s zoon, en Michael Wagenaar de pannen. Prachtig werk, vinden ze. Lekker buiten, zegt Marc. Het is nu een prachtige dag, maar in sneeuw en regen staan ze er ook. „Dan is het wat minder, maar nu is het lekker bruin worden.”

Je moet steeds op je veiligheid letten, maar omdat er steigers staan kan er in principe weinig gebeuren. Michael: „Je kunt vallen, maar niet van heel hoog. Als je zelf oplet is de kans minimaal dat het fout gaat.”

Het woord hoogtevrees kennen ze zeker niet? Toch wel, vertellen ze. Marc: „We werkten op een watertoren in Amsterdam, 26 meter hoog. Dan denk je toch wel eens van: hmmmm.” Michael: „Dat houdt je ook scherp. We hebben hier ook gasten gehad die de raarste dingen deden. Als je helemaal geen angst kent, kun je makkelijk worden.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.