Kunstroute Zijpe aan Zee kan nog letterlijk in water vallen

Werk van kunstenaar Peter Schudde.© PR-Foto

Cas Broxterman

De Kunstroute Zijpe aan Zee kan nog letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Juist dat is wat de nieuwe invulling van het evenement zo spannend maakt voor de organisatie.

Want wat nou, als het straks het hele weekend regent? Wat nou, als er zo’n enorme wind de kop opsteekt, dat niemand er zin in heeft om zijn kunstwerken op het strand neer te zetten?

Twee jaar geleden hield Kunstroute Zijpe aan Zee voor het eerst een evenement in de huidige opzet. De kustlijn van ongeveer vijftien kilometer lang is hiervoor gekozen als locatie. Er zijn elf plekken op de stranden in Callantsoog, Groote Keeten, Sint Maartenszee en Petten die kunstzinnig worden ingericht. Eén daarvan is strandpaviljoen Vos.

„Wij zijn gekoppeld aan kunstenaar Rik van Rijswick”, vertelt eigenaar Jens Vos. „In principe bepaalt de kunstenaar wat er waar geplaatst wordt. Daar hebben wij geen inspraak in. Behalve dat we de kunstwerken niet midden op het terras willen hebben, want we moeten wel gewoon ons werk kunnen doen, haha.”

Interesse

Er komt een ander soort volk dan een toerist over de vloer bij zijn strandpaviljoen. Nu ook mensen die puur uit interesse voor de kunst langskomen.

„We hebben één keer meegedaan en dat was heel positief. Er staat een bord bij onze opgang met welke kunstenaar er bij ons te zien is. Hij is al bij ons langs geweest en heeft laten zien wat hij maakt. Rik van Rijswick werkt met metaaltechniek en dat levert heel spectaculaire kunstwerken op. Ten minste, dat hebben we gezien in het boekje dat hij bij ons heeft achtergelaten. Voor wie de wereldberoemde televisieserie Game of Thrones kijkt: het is een beetje Game of Thrones-achtig. Ik ben heel benieuwd wat hij bij ons komt laten zien.”

Lokken

Volgens voorzitter Annet Meijering valt of staat het succes van Kunstroute Zijpe aan Zee bij de weersomstandigheden. Bij slecht weer wordt er namelijk uitgeweken naar een binnenprogramma dat meer gericht is op genodigden. Als de zon schijnt, telt iedereen die het strand op gaat in principe als een potentiële bezoeker.

„Als je een opgang betreedt, kan je er niet omheen dat er tijdens deze kunstweekenden iets staat te gebeuren op het strand. Je komt aan en ziet, baf, meteen een paar hele grote kunstwerken. Mensen zullen denken: wat is hier aan de hand? Daarmee kunnen we ze hopelijk weer naar de plekken die we ingericht hebben lokken”, vertelt de voorzitter.

Combinatie

Ook een gevarieerder programma dan voorheen moet ervoor zorgen dat mensen graag naar de kunstroute komen. Ieder kunstgenre is welkom. Meer dan twee jaar geleden zijn er voorstellingen om het publiek te vermaken. Er wordt ook naar combinaties gezocht. ’Multidisciplinaire voorstellingen’ noemt Meijering dit. Een voorbeeld: een muziekkoor dat samen optreedt met een dansgroep.

,,Er kan maar één keer een generale repetitie worden gedaan, want alleen dan kunnen we met z’n allen bij elkaar komen. Da’s niet erg, het maakt het wel weer een stukje spannender”, zegt Meijering. ,,Donderdag en vrijdag moeten we alles klaarzetten, en dan moet het gelijk goed zijn. We zijn blij met de helpende handjes die de strandpaviljoens ons bieden. De eigenaren zijn er heel enthousiast over dat wij dit doen. Een fijne samenwerking.”

Grote haas

Jens Vos van strandpaviljoen Vos stelt dat duidelijk merkbaar is dat er bezoekers voor de kunstzinnige uitingen op zijn terras komen. ,,Die zie je hier rond kijken, ze komen écht voor kunst. Best leuk om te zien. Het moet ook haast wel opvallen, dat er iets kunstzinnigs staat te gebeuren. Vorige keer stond er een grote haas van kunststof bij onze opgang. Dat valt natuurlijk op.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.