Zwemverbod in grachten van Naarden vanwege mogelijk aanwezige munitie [video]

Alexander Poort
Naarden

Er kan nog munitie liggen in de grachten rond Naarden Vesting. Burgemeester Han ter Heegde heeft daarom per direct een zwemverbod ingesteld in de wateren in en rond de vesting.

De mogelijke aanwezigheid van munitie blijkt uit een bureauonderzoek van de Stichting Monumenten Bezit. Deze organisatie - sinds enkele jaren eigenaar van de vestingwerken - heeft dit gedaan naar aanleiding van de vondst van een brisantgranaat in september vorig jaar.

De resultaten uit dit onderzoek zijn zodanig dat de burgemeester de SMB heeft gevraagd ook een fysiek onderzoek te gaan doen.

Tot dit is gebeurd is er dus een totaal zwemverbod voor de vestinggrachten ingesteld. Ook magneetvissen mag niet tot het onderzoek is afgerond. Zeker met mooi weer zijn de vestingwallen een geliefde plek bij de jeugd voor een frisse duik in het grachtenwater.

De gemeente is hiervan nooit een groot fan geweest. Het water rond de wallen is niet overal diep genoeg en er kan ook van alles onder de waterspiegel liggen. Zwemmen werd dan ook altijd al afgeraden.

Ook waarschuwde de gemeente steeds voor springen vanaf bruggen en wallen.

Vanwege de mogelijke aanwezigheid van munitie wil burgemeester Ter Heegde nu geen enkel risico meer nemen en verbiedt hij zwemmen helemaal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Behalve dat niet meer mag worden gezwommen in de vestinggrachten, mag de jeugd niet meer magneetvissen.

De nieuwe trend waarbij jongeren met een magneet aan een touwtje metalen voorwerpen uit het water halen wint snel aan populariteit. Onder meer vanwege enkele filmpjes van Youtube-grootheid Enzo Knol.

Het zwemverbod in de vestinggracht is per direct van kracht.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen