Hoorn maakt uitzonderingen bij innen watertoeristenbelasting

Passagiers van de bruine vloot, voor wie de vaart in Hoorn begint of eindigt, hoeven geen watertoeristenbelasting te betalen.
© Foto HMC / Eric Molenaar
Hoorn

Voor verschillende ondernemers die getroffen dreigden te worden door de invoering van watertoeristenbelasting in Hoorn zal een uitzondering worden gemaakt.

Dat blijkt uit een brief van het college van B en W aan de gemeenteraad. De (water)toeristenbelasting is per 1 juni ingevoerd.

De Watertaxi hoeft die niet te betalen omdat de Hoge Raad eerder heeft geoordeeld dat dit een vermakelijkheid is waarvoor geen toeristenbelasting kan worden geheven. Er is onvoldoende sprake van duurzaam verblijf.

Iets dergelijks speelt ook bij de bruine vloot, de historische charterschepen, als het gaat om passagiers voor wie de vaart in Hoorn begint of eindigt. Passagiers die ervoor kiezen langer in Hoorn te verblijven, met bijvoorbeeld eerst een overnachting aan boord, worden wel belast.

Voorts overweegt het college voor ondernemers te water buiten Hoorn, die geen mogelijkheden hebben de toeristenbelasting door te berekenen, eenmalig voor 2019 een compensatieregeling toe te passen. Wie daarvoor in aanmerking komt krijgt nog een persoonlijke brief. Het college wil eerst een volledig beeld hebben van de omvang en het mogelijk bedrag dat voor een compensatieregeling nodig is.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen