RIVM: te veel metalen in grafietregens Tata Steel IJmuiden

RIVM: te veel metalen in grafietregens Tata Steel IJmuiden
IJMUIDEN

De zogenoemde grafietregen rond de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden bevat een voor jonge kinderen "ongewenste" hoeveelheid van de metalen lood, mangaan en vanadium.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Omdat mensen in hun dagelijks leven al blootgesteld worden aan zware metalen is het wenselijk om extra blootstelling zoveel mogelijk te beperken, vooral aan lood", aldus het instituut.

Grafiet, de stof waar de regens naar zijn vernoemd, is koolstof. Hetzelfde spul zit bijvoorbeeld in potloden. Maar in de stofwolken zitten ook andere metalen. Die komen in de lucht terecht op het moment dat een restproduct van de staalproductie, dat slak heet, uit ketels wordt gekiept bij het verwerkingsbedrijf Harsco.

Lees ook: Grote drukte op bijeenkomst over zwarte regens Wijk aan Zee

Lees ook: Veroorzaker grafietregens Harsco op zes dwangsommen, helft van maximum bereikt

PAK's, kankerverwekkende stoffen die ontstaan bij verbranding van organisch materiaal, komen niet alarmerend veel voor in de grafietregen, zegt het RIVM.

Met één extra geval van kanker per miljoen levenslang blootgestelde personen is dit risico volgens de in ons land geldende normen "verwaarloosbaar", aldus de instantie.

Monsters

Het RIVM heeft direct na een grafietregen veegmonsters onderzocht. Het instituut keek naar de blootstelling aan de stoffen van jonge kinderen via de huid of doordat vingers in de mond worden gestoken.

Naar blootstelling van volwassenen is niet gekeken. "Die zal lager zijn dan bij een kind", verwacht het instituut. Ook het effect van inademing is niet onderzocht.

Mensen die de metalen voor alle zekerheid te lijf willen gaan, kunnen dat doen door zo goed mogelijk schoon te maken, de vloer bijvoorbeeld met een natte dweil, en door de handen te wassen. Ook kan het goed zijn de tuin(spullen) goed schoon te spuiten.

Lees ook: Bouw grafiethal begonnen, vanaf april 2020 geen grafietregens meer in Wijk aan Zee [video]

Klagen

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, klagen al lange tijd over de uitstoot. Begin dit jaar begon er een onderzoek naar. Tata Steel werkt aan een plan om de uitstoot te verminderen.

De omwonenden hebben zich verenigd in de stichting IJmondig. "Heel veel mensen hebben Tata Steel, Harsco en de provincie gevraagd wat er precies in de grafietregens zit. Wij kregen nooit antwoord tot dat de provincie het RIVM-onderzoek heeft aangevraagd. Wist het management van Tata Steel of Harsco al die jaren echt niet wat voor stoffen in de grafietregens zaten?"

Lees ook: GGD Kennemerland wil nieuw monster grafietregen van Tata

Lees ook: Grafietregens van terrein Tata Steel kunnen nog wel een tijdje doorgaan

Ernst

"We zien de ernst hiervan in en begrijpen de zorgen van omwonenden", reageert een woordvoerder van Tata op de conclusies van het RIVM. Tata en Harsco voeren per direct maatregelen door die “grafietuitstoot in de omgeving maximaal voorkomen’’.

Zo stoppen de bedrijven met het vloeibaar gieten van slak. Het spul wordt voortaan eerst goed afgekoeld. Ook de hoeveelheid slak per ketel wordt beperkt.

Lees ook: Grafietregens Tata Steel: geest uit de fles, stof in de hal [video]

Volgens het bedrijf zijn deze tijdelijke maatregelen gebaseerd op “recente inzichten”. Op het terrein is een fabriekshal in aanbouw. Zodra die klaar is, volgens de planning in april volgend jaar, behoren de grafietregens definitief tot het verleden.

Lees ook: RIVM: grafietregens Wijk aan Zee zijn ’ongewenst voor de gezondheid’

en:

Wijk aan Zee schrikt zich wild van RIVM-rapport over gezondheidsschade door grafietregens

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons