Oud-trainer Barry Hughes (81) overleden [video]

Barry Hughes bouwde in 1987 een feestje na afloop van de wedstrijd Sparta-Ajax, die hij met zijn ploeg won met 2-0.
© ANP
Heemstede

Na een kort ziekbed is oud-voetbaltrainer Barry Hughes op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldde FOX Sports zondagavond.

Hughes, geboren in Wales, speelde in zijn jeugdjaren voor West Bromwich Albion in Engeland. Daarna vertrok hij naar Nederland waar hij uitkwam voor Blauw-Wit en Alkmaar '54. Bij die laatste club begon Hughes in 1966 ook zijn trainerscarrière.

Barry Hughes als coach van HFC Haarlem in 1977.
© ANP

Daarna was hij als coach ook onder meer werkzaam bij Go Ahead Eagles, Sparta, FC Utrecht, MVV, FC Volendam en HFC Haarlem, waar hij al snel het grote talent van Ruud Gullit ontdekte.

AZ, Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam hebben bedroefd gereageerd op het overlijden van Hughes, die zowel binnen als buiten het veld een markante persoonlijkheid was. Hij nam diverse carnavalsliedjes op, speelde gastrollen in tv-series en presenteerde zijn eigen tv-quiz.

Bekend is ook zijn act met een rolfluitje in 1978 als trainer van Haarlem tijdens een voetbalwedstrijd tegen AZ'67 waarin hij collega Georg Kessler te kijk zette.

''Rest in Peace. Met verslagenheid heeft AZ kennis genomen van het overlijden van Alkmaar '54-trainer Barry Hughes'', laat de eredivisieclub uit Alkmaar weten. AZ ontstond in 1967 door een fusie tussen Alkmaar '54 en FC Zaanstreek.

''Go Ahead Eagles is bedroefd over het overlijden van Barry Hughes, hoofdtrainer van 1970 tot 1973. De Welshman was tevens bedenker van de toevoeging 'Eagles', toen proftak en amateurs van elkaar scheidden'', aldus Go Ahead op Twitter.

Een minuut voor het einde van de wedstrijd NAC-Haarlem in 1975 ziet Barry Hughes het niet meer zitten. De uitslag betekent degradatie voor zijn team.
© ANP

''Sparta Rotterdam is diep bedroefd vanwege het bericht dat voormalig trainer Barry Hughes op 81-jarige leeftijd is overleden. Barry Hughes was net als bij al zijn andere clubs zeer geliefd op Het Kasteel'', stelt Sparta op de clubwebsite. ''In de laatste jaren vond hij het geweldig om met zijn gezin samen naar een thuiswedstrijd te komen en alle oude bekenden te ontmoeten. Sparta Rotterdam wenst de familie, vrienden en kennissen van Barry Hughes heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. De Kasteelclub zal zijn inbreng in ieder geval altijd laten voortleven.''

Lees ook: Martin Haar over overleden Barry Hughes: ’Met koffie en broodjes nam hij de tactiek door’

Meer nieuws uit Sport Haarlem