Korfballers van HBC vieren kampioenschap

Korfballers van HBC vieren kampioenschap
De korfballers van HBC vieren feest na het behalen van de titel op het veld.
© Foto Ron Pichel
Korfbal

In de voorlaatste competitieronde zijn er twee beslissingen gevallen. Met een 10-4 thuisoverwinning op Purmer kroonde HBC zich tot kampioen in de vierde klasse D. Na de kansloze 16-5 nederlaag bij Furore is het doek gevallen voor Stormvogels en degradatie naar de vierde klasse een feit. Na de 14-13 nederlaag bij Aurora heeft Helios het niet meer in eigen hand om degradatie te ontlopen.

Oosterkwartier ging zaterdag in Hillegom onderuit bij SDO dat met 20-16 won. Dat betekende dat HBC met een overwinning op Purmer voor eigen publiek de titel kon veilig stellen. Een onverwacht scenario dat veel publiek naar het korfbalcomplex aan de Spoorsingel bracht om hun favorieten te steunen.

Het werd een groot feest, want ondanks de druk die er op de wedstrijd lag, had HBC al snel een voorsprong in handen en speelde het een gewonnen wedstrijd. Purmer was niet bij machte om voor enig gevaar te zorgen. Met een eclatante 10-4 overwinning werd HBC de terechte kampioen. Het hele seizoen stond de combinatie op de eerste plaats en leek het af te stevenen op een echte finale met in de laatste ronde de wedstrijd bij Oosterkwartier. Deze is tot een formaliteit verworden. Tot opluchting van coach Ronald Hanegraaf, die met de grote 4-11 nederlaag in de eerste wedstrijd in gedachten niet gerust was op een goede afloop: „Ik rekende al een beetje op SDO. Dit kwam ons goed uit. Het was geen hoogstaande wedstrijd maar dat doet er niet toe. Dit zijn altijd speciale wedstrijden. Voor de spelers is het de eerste keer dat zij kampioen zijn geworden. Dat geeft toch druk. Er is historie geschreven.” Tien jaar na de fusie van Watervliet en Heemskerk is dit de eerste keer dat HBC een kampioenschap pakt. Secretaris Niels Blaauw: „In juni 2009 zijn we gefuseerd. Precies tien jaar later is dit een mooi geschenk dat veel betekent voor de vereniging.”

Stormvogels vervulde een onderschikte rol in de wedstrijd bij Furore waarin de ploeg uit Assendelft met een 16-5 overwinning het kampioenschap in 3B kon vieren. Voor Stormvogels betekent het dat na twee jaar afscheid genomen moet worden van de derde klasse. Helios kreeg bij Aurora voldoende mogelijkheden om de wedstrijd goed af te sluiten. Mede door het niet benutten van drie strafworpen ging het weer fout. Dit betekent dat de Haarlemmers nog een punt nodig hebben om Helios onder zich te houden.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen