Beemster krijgt officiële herdenkingsmunt; het Beemster vijfje [video]

Debbie de Vries
Middenbeemster

De Beemster krijgt een officiële herdenkingsmunt; het Beemster vijfje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Koninklijke Nederlandse Munt eert het 20-jarig jubileum van Unesco werelderfgoed Droogmakerij de Beemster met de officiële herdenkingsmunt.

Deze Nederlandse herdenkingsmunt staat symbool voor de drooglegging van het Beemstermeer en is de achtste uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in de serie ’Nederlands Werelderfgoed’. Staatssecretaris Menno Snel verricht op 24 juni de ceremoniële Eerste Slag in de Keyserkerk te Middenbeemster.

De in Amsterdam wonende Duitse kunstenares Katrin Korfmann is de ontwerpster van het Beemster Vijfje. Zij tekende ook voor het in 2018 verschenen Schokland Vijfje. In de ontwerpen van beide munten benadrukt ze het contrast tussen de vrije, organische vorm van het natuurlijke landschap en het strakke, geconstrueerde raster van het polderlandschap.

De voorzijde van de munt toont het en profil portret van de Koning. Aan de achterkant staat de vorm van de polder. Portret, landschap, iconen en letters liggen dieper ten opzichte van het landschap, net zoals het voormalige Beemstermeer ten opzichte van het omringende oude land.

Het Beemster Vijfje is te bestellen via www.knm.nl/beemster en wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en na de ceremoniële Eerste Slag op 24 juni ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren.

Bij bestelling van een Beemster Vijfje krijgen kopers een kaart van Nederland waarop zij kunnen zien hoe huis zich verhoudt tot de zeespiegel. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.