Wat het college van Den Helder betreft, mag wethouder Keur voorlopig in Andijk blijven wonen

Casper Duin
Den Helder

Als het aan het college van de gemeente Den Helder ligt, krijgt wethouder Heleen Keur nog een jaar ontheffing van het vereiste ingezetenschap.

Keur is woonachtig in Andijk. Bij haar aanstelling op 9 juli 2018 kreeg ze voor de duur van een jaar ontheffing van het woonplaatsvereiste. ,,We hebben nog een dochter van 18 en een zoon van 14 thuis wonen. Ik wil ze niet uit hun vertrouwde omgeving halen. En vanuit Andijk, waar we wonen, is het vijftig minuten naar Den Helder’’, vertelde ze kort voor haar aanstelling als wethouder.

Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om die dispensatie met de voor nu maximale duur van een jaar te verlengen.

Volgens de gemeentewet moeten wethouders wonen in de gemeente waar zij werken. De gemeenteraad kan van dit vereiste ontheffing verlenen. De raad kan dat op dit moment doen voor één jaar; in bijzondere gevallen kan dit verlengd worden.

Gemeenteraden moeten nu jaarlijks een gemotiveerd besluit nemen over de ontheffing van het zogeheten woonplaatsvereiste. Dat is vastgelegd in de Gemeentewet. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil af van deze eis om de gemeenteraad meer ruimte te geven om een individuele afweging te kunnen maken. Daarvoor krijgt ze voldoende steun van de Tweede Kamer. Op deze manier wordt de beslissing over de ontheffing van het woonplaatsvereiste van de wethouder een zaak van de gemeente. Dit doet volgens de regeringspartijen recht aan de lokale autonomie. De Eerste Kamer stemt hierover op 4 juni.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.