SP Enkhuizen kritisch op gebruik onkruidbestrijdingsmiddel Roundup door zaadbedrijf Syngenta; gemeente roept op terughoudend te zijn met spuiten

Het proefveld van Syngenta, dat oranje kleurde door het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, in de volksmond beter bekend als Roundup.© Foto aangeleverd

Paul Gutter
Enkhuizen

De SP Enkhuizen heeft aan B en W vragen gesteld over het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat - in de volksmond beter bekend als Roundup - door zaadbedrijf Syngenta. De gemeente gaat bedrijven en particulieren nu via diverse kanalen oproepen om terughoudend te zijn met het spuiten van glyfosaat.

Het onkruidbestrijdingsmiddel is bij wet (nog) niet verboden maar wel omstreden, omdat er mogelijk een verband zou zijn met de bijensterfte.

De SP heeft er dan ook grote moeite mee dat zaadbedrijf Syngenta nu een proefveld van 4 hectare nabij de spoorlijn met het middel besproeid heeft.

Syngenta laat in een reactie weten terughoudend te zijn met het gebruik van glyfosaat.

,,We plegen onderhoud aan onze proefvelden en maken ze klaar voor nieuwe proeven. Om de groei van onwenselijk onkruid in de proefvelden te voorkomen, passen we glyfosaat toe. We doen dit volgens de geldende richtlijn maximaal een keer per jaar en uiteraard zo terughoudend mogelijk’’, aldus woordvoerder Hanneke Verhelst namens Syngenta Benelux.

Overigens gebruikt Syngenta natuurlijk niet het ooit door concurrent Monsanto (thans Bayer) ontwikkelde en gepatenteerde middel Roundup, maar het eigen glyfosaatproduct Touchdown.

Verhelst: ,,We kijken ook naar andere oplossingen in plaats van glyfosaat, maar vooralsnog is er geen passend alternatief voorhanden.’’

De gemeente hanteert glyfosaat ook nog sporadisch bij het bestrijden van de hardnekkige Japanse duizendknoop.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen