Alle namen van slachtoffers Tweede Wereldoorlog in Stede Broec op een monument

Jan Windt en Marloes van Ede bij de Amerikaanse legerambulance uit 1944, waarmee de boeken symbolisch werden aangeleverd.© Foto HMC

Martin Menger
Bovenkarspel

De gemeente Stede Broec hoort een eigen oorlogsmonument te krijgen. Wat de vereniging Oud Stede Broec betreft worden daarmee alle namen genoemd van inwoners van Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek die door de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven.

Dit stelde voorzitter Wim Kersten van Oud Stede Broec tijdens de feestelijke presentatie van het boek dat door Marloes van Ede en Jan Windt is geschreven over de oorlogsjaren.

Beiden hebben er in totaal tien jaar aan gewerkt om zoveel mogelijk informatie, feiten, foto’s en verhalen over de impact van de oorlog in het huidige Stede Broec te verzamelen. Kersten greep de presentatie aan om een pleidooi te houden om die gevolgen voor zoveel mensenlevens ook een eigen, vaste plek te geven.

,,We moeten in ieder geval een plek hebben waar de namen van de slachtoffers voor iedereen zijn te zien”, aldus de voorzitter. ,,Dat kan bij een bestaand monument, of bij een geheel nieuw kunstwerk.”

Verzet

Daarbij wordt in het nieuwe boek ook nadrukkelijk gewezen op de belangrijke rol die oud-burgemeester Jan Elders (1900-1992) heeft gehad voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog. ,,Daarom mag van ons het Stadsplein worden omgedoopt in het burgemeester Eldersplein”, aldus Windt.

Burgemeester Ronald Wortelboer wilde niet direct ingaan op de suggesties, maar is erg lovend over het boek en het werk dat daar door de auteurs en de vele helpers in is gestoken. ,,Al die verhalen van de gewone mensen in onze dorpen van die tijd zijn altijd de moeite waard om te bewaren. We moeten ze ook doorgeven, zodat hun verhalen niet verdwijnen.”

Zie ook: www.oudstedebroec.eu

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen