Festivalgangers Dance Valley gaan gemeentekas van Velsen spekken

Velsen

Bezoekers van festivals zoals Dance Valley in Velsen-Zuid gaan vanaf 2021 meebetalen aan de gemeentekas van Velsen. Ook de toeristenbelasting wordt verhoogd en gaat de gemeente in gesprek met de cruisesector om te zien wat die kan bijdragen.

Dat zijn enkele van de maatregelen die het college van b en w van Velsen bekend hebben gemaakt in de perspectiefnota. In totaal moeten deze maatregelen zeven ton opbrengen.

Vanaf 2021 verhoogt het college de prijs van een festivalticket met een zogenoemde ’jolijtpenning’.

Wethouder Jeroen Verwoort (financiën, VVD) vindt dat te rechtvaardigen. ,,Het is een bijdrage aan de kosten die we als gemeente maken voor evenementen. Andere gemeenten zoals Haarlemmermeer en Amsterdam doen het ook al.’’ De heffing geldt niet voor lokale festivals zoals het Havenfestival.

De onderlinge verdeling van de opbrengsten tussen de drie punten is nog niet vastgesteld. Maar volgens Verwoort zou de toeristenbelasting op 2,50 euro per overnachting moeten komen.

Op dit moment is dat 1,05, een bedrag dat ruim onder het landelijk gemiddelde ligt van 2,70 euro. Toch moet er behoedzaam gemanoeuvreerd worden, zegt Verwoort.

Pittige keuzes

,,We willen hier geen Amsterdamse toestanden’’, zegt hij. Daar verhoogde het college zonder overleg met de cruisesector de toeristenbelasting waarop veel cruiseschepen uitweken naar IJmuiden en Rotterdam. ,,De positie die we nu hebben, willen we niet kwijtraken.’’

De verhoging doet het college niet voor de lol. ,,We hebben echt pittige keuzes moeten maken’’, vat Verwoort samen. Dat komt doordat er flink minder geld vanuit het Rijk binnenkomt vanwege de gedaalde aardgasbaten. ,,Toch hebben we een mooi verhaal weten te maken. We investeren weer flink. Zoals in een nieuwe buitendienst.’’

Tegelijkertijd wordt er wel beknibbeld op het onderhoud van wegen, de onkruidbestrijding en worden plantsoenen minder vaak onder handen genomen.

Dat leidt tot meer klachten, calculeert het college in. Door investeringen in de buitendienst hoopt het college die klachten snel op te kunnen lossen.

Reddingsbrigade

Een andere pijnlijke keuze is het bezuinigen op het ambtelijk apparaat. Dat moet zes ton opleveren. Hoeveel arbeidsplaatsen er verloren gaan, is nog niet bekend.

Maar de wethouder gaat er van uit dat de operatie zonder gedwongen ontslagen kan gebeuren. ,,We gaan vooral efficiënter werken.’’

Een andere bittere pil is het afbouwen van de korting op de ozb voor bedrijfspanden. ,,De tijden zijn veranderd’’, vindt Verwoort. De korting is ooit in 2006 ingevoerd.

Geïnvesteerd wordt in de IJmuider Reddingsbrigade. Hoewel voor de reddingspost De Waecker in IJmuiden aan Zee nog een oplossing moet worden gevonden vanwege het te hoge duin, is er wel zicht op een nieuwe post op strand Noordpier voor de reddingsbrigade.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen