Leerlingen Sint Michaël College geven uitzwaaifeest voor vertrekkend rector

Rector Elly van Eerden (64) stond afgelopen woensdag in de belangstelling.© foto pascal fielmich

Dorien Knijnenberg
Zaandam

Vertrekkend rector Elly van Eerden (64) kreeg woensdagochtend een eerbetoon van haar 1200 leerlingen van het Sint Michaël College in Zaandam. De scholieren vormden een erehaag toen Van Eerden met een mooie auto naar school werd gereden. Daarna hielden ze een uitzwaaifeest in de aula. Het raakte de rector diep.

Van Eerden gaat aan het einde van dit schooljaar met pensioen. 27 jaar werkte ze bij het Michaël College. Miriam Ruigrok, nu nog conrector, volgt Van Eerden op als rector. Van Eerden is de langstzittende rector van Nederland. Ze was de eerste vrouw in Nederland die plaats nam in een schoolleiding toen ze als 28-jarige in Noordwijkerhout begon als conrector, werd tijdens een toespraak in de aula aangehaald.

Op een gouden stoel luisterde de rector naar het verhaal. Daarna zong een groepje meiden uit de brugklas een lied en een andere leerling overhandigde een portret. ,,Je bent een krachtvrouw waar we allemaal trots op zijn’’, zei de scholier. Van Eerden schonk de school op haar beurt een schaakspel waar leerlingen in de pauzes en in tussenuren hun tijd mee kunnen verdrijven. Na afloop kregen alle leerling een macaron, waarna ze weer naar hun klas vertrokken.

Al die tijd hield Van Eerden zich groot. De ontroering kwam vlak nadat de scholieren de aula verlieten. ,,Ik ben tot in de kern verrast’’, zei de rector. Jongeren van deze leeftijd zijn volgens Van Eerden veel met hun eigen ontwikkeling bezig. Dat ze zich zo openstellen naar volwassenen, zoals voor het afscheid van Van Eerden, vindt ze heel mooi. ,,Ze zien dat het voor mij een belangrijke stap is en ze doen er iets mee.’’ Ze vertelt dat dat alleen kan als leerlingen zich veilig voelen. ,,Om je open te stellen voor anderen moet je er vertrouwen in hebben dat je jezelf mag zijn.’’ Voor Van Eerden is het afscheidsfeest het bewijs dat dat op haar school is gelukt.

Leerlingen op het Michaël College kennen Van Eerden onder andere van de toespraak die ze aan het begin van ieder schooljaar gaf. Ze sprak daarbij leerlingen toe om ze te inspireren. Silvie Berkhout (14) uit de derde klas vertelt dat de rector sterk is in het geven van speeches. ,,Ze zijn nooit saai en werken motiverend.’’ Haar klasgenoot Merel de Waal (14) denkt bij Van Eerden meteen aan haar gevleugelde uitspraak ’Leren is een werkwoord’. Het vrolijke gezicht van Van Eerden is waar Daimy de Ruiter (15) aan denkt als ze het over de rector heeft.

Het afscheid van de school is nog niet compleet. Komende weken volgen enkele speciale momenten. Een afsluiting met het personeel, een etentje met de directie en een lezing voor genodigden staan nog op het programma. Als de laatste dag op school erop zit, gaat Van Eerden reizen. Met haar man wil ze een maand lang door Duitsland trekken. Daarna wil ze zeilen in Griekenland en volgt er nog een feestje van een kennis die zestig wordt. ,,Als dat allemaal voorbij is, is het oktober. Hopelijk is mijn adrenalinepeil gezakt en vind ik rust.’’ Een ding weet Van Eerden zeker: de school gaat nooit meer uit haar hart.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.