Premium

Wormerveerder heeft spijt van overvallen op pizzakoerier

Wormerveerder heeft spijt van overvallen op pizzakoerier
© Archieffoto
Schiphol/Wormerveer

„Het was een foute keuze. Ik had toen geld nodig voor eten en sigaretten. Daarom heb ik die pizzakoerier overvallen.”

Wormerveerder Zafan C. (19) zei deze week bij de rechtbank op Schiphol dat hij veel spijt heeft dat hij een pizzakoerier een mes toonde en geld afhandig maakte eind april vorig jaar. De officier van justitie eiste 18 maanden celstraf, waarvan 5 voorwaardelijk.

De verdachte zit 3,5 maand in voorarrest. Het slachtoffer durfde geen aangifte te doen, maar meldde de zaak wel bij de politie. Het onderzoek duurde een tijdje. Bovendien dook C. ook nog even onder.

Nadat hij de overval pleegde, lukte het de Wormerveerder om een baan te vinden. Zijn werkgever is heel tevreden, vertelde hij bij de rechtbank. Hij mag terugkomen als hij vrij is.

Doodsangsten

De officier van justitie noemde de sfeer tijdens de rechtszaak ’gezellig’. Maar ze vond de overval helemaal niet gezellig, maar een ernstig feit waarop een flinke celstraf zou moeten volgen. „Die pizzakoerier heeft doodsangsten uitgestaan.” Ze vond ook bewezen dat C. had gezegd dat hij de jonge koerier zou doodmaken als die hem zou aangeven. „Dat heb ik niet gedaan”, beweerde de verdachte. „Ik heb alles bekend en ben eerlijk geweest. Waarom zou ik hier dan niet eerlijk over zijn? Dat heeft toch geen zin?”

Keukenmes

Maar de officier geloofde wel in die doodsbedreiging. Het slachtoffer vertelde ook bij de politie dat C. het mes in zijn richting had gestoken. Ook dat ontkende de verdachte. „Ik had dat keukenmes in mijn binnenzak en heb het allemaal maar vlug laten zien. Dat was genoeg. Toen gaf die jongen me meteen zijn portemonnee met 100 euro.”

Advocaat Bob Tijkotte vroeg om een kortere celstraf en daarnaast een werkstraf, zodat de Wormerveerder weer snel aan de slag kan gaan. „Hij is nu op het rechte pad gekomen voordat hij werd vastgezet. Dat is zonde om te doorkruisen door een lange straf. Niemand wordt daar beter van.”

De rechtbank doet 7 juni uitspraak.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen