Koger weet niks meer van twee steekincidenten na drank en drugs

Koger weet niks meer van twee steekincidenten na drank en drugs
Koog aan de Zaan

De 28-jarige Uger C. uit Koog aan de Zaan kan zich niks meer herinneren van twee steekincidenten op 21 februari dit jaar in zijn woonplaats. Dat zei hij maandag tijdens zijn strafzaak bij de rechtbank in Alkmaar. De officier van justitie legde hem slechts één van die incidenten ten laste en eiste een straf waardoor de Koger niet meer terug hoeft naar de gevangenis.

Het latere slachtoffer heeft verklaard dat buurtgenoot C. hem om een sigaretje vroeg. Hij nodigde hem bij zich thuis uit en gaf hem niet alleen een sigaret, maar maakte ook thee en tosti’s.

De gemoedelijke sfeer sloeg om toen Uger C. de gastheer verweet dat hij drugsklanten van hem afpikte. De man pakte een keukenmes en begon stekende bewegingen te maken. Uiteindelijk werd het slachtoffer in zijn elleboog gestoken waardoor een flinke wond ontstond. „Ik ga je doodmaken”, zou C. hebben geroepen.

Het slachtoffer wist via zijn tuin te vluchten. Hij schakelde de politie in, die verdachte C. niet lang daarna kon aanhouden. De Koger zou in de tussentijd ook een tweede man hebben gestoken. Maar dat slachtoffer wil niet dat C. daarvoor wordt vervolgd. Justitie heeft die wens opgevolgd.

Uger C. zei maandag dat hij enorm is geschrokken van wat hij het slachtoffer heeft aangedaan. „Ik had gedronken en drugs gebruikt. Ik heb er geen herinnering meer aan. Het is onbegrijpelijk dat ik zulke dingen heb gezegd.”

Cocaïne speelde tot voor kort een centrale rol in het leven van de Koger. „Ik wist zonder drugs niet hoe ik me moest gedragen.”

Hij heeft echter besloten om het roer totaal om te gooien. C. probeert elke dag opnieuw drugs en drank buiten de deur te houden.

De officier van justitie prees de inspanningen van de Koger. „U bent erg open en wil zich laten helpen. Ik heb genoten van uw gesprek met de rechtbankvoorzitter. Dat zegt een officier van justitie niet gauw.”

De aanklaagster achtte poging tot zware mishandeling bewezen. Zij eiste een celstraf van 80 dagen, waarvan 55 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet C. zich verplicht laten behandelen.

Raadsvrouw Yasemin Karga pleitte voor vrijspraak. Volgens haar is er onvoldoende bewijs dat het haar cliënt heeft gestoken.

De uitspraak is op 7 juni.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen