Premium

Arnhemse chef-kok Estée Strooker creëert broodje voor Zuiderzeemuseum in Enkhuizen: ’Op dubbele koolhydraten hoefde vissersvrouw Grietje in 1900 nog niet te letten’

Arnhemse chef-kok Estée Strooker creëert broodje voor Zuiderzeemuseum in Enkhuizen: ’Op dubbele koolhydraten hoefde vissersvrouw Grietje in 1900 nog niet te letten’
Chef-kok Estée Strooker toont haar ’Broodje Grietjes noeste arbeid’. Vanaf donderdag voor iedereen verkrijgbaar in museumrestaurant Het Amsterdamse Huis.
© Foto Madelon Dielen/Zuiderzeemuseum
Enkhuizen

’Broodje Grietjes noeste arbeid’ heet het nieuwste lunchgerecht van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De jonge Arnhemse chef-kok Estée Strooker creëerde het broodje met lokale ingrediënten van vroeger en als ode aan sterke vrouwen, zoals Grietje. Die rond 1900, terwijl haar man op zee zat, een heel huishouden draaiende hield. ,,Hopelijk draagt dit ook bij aan het besef dat we wat duurzamer moeten gaan eten.’’

Het smakelijke broodje is belegd met een spread van witte kool en een karnemelk-bieslookdressing met daarbovenop Hollandse garnalen en aardappel. ,,Die combi van brood én aardappel betekent natuurlijk wel dubbele koolhydraten, maar daar hoefden vrouwen als Grietje niet op te letten. Integendeel’’, lacht Estée, die in 2010 de wedstrijd ’Masterchef Nederland’ won en twee restaurants runt.

De kinderen opvoeden, zorgen voor haar inwonende moeder, kleding wassen, maken en verstellen, schoonmaken, garnalen pellen als bijverdienste en iedere avond met de weinige, seizoensgebonden ingrediënten een maaltijd op tafel zetten; Grietje verbrandde heel wat calorieën. Die schaarste en ’noeste arbeid’ legde Estée ook in haar broodje. ,,Dus met lekkere Hollandse garnalen, maar niet te veel. En de aardappel zou niet meer hip zijn, maar hij is wel lekker en vult je buik. Kool was lang houdbaar en werd veel gegeten, bieslook groeide in het wild en karnemelk was goedkoper dan gewone melk.’’

Een schril contrast met de huidige tijd. ,,Asperges en aardbeien zijn het hele jaar verkrijgbaar, we halen scampi’s en gamba’s uit Azië en Zuid-Amerika en dan ook nog eens all you can eat. Wat dat betreft is dit broodje ook een beetje mijn eigen visie op duurzaamheid. We hoeven nu heus niet allemaal veganistisch te worden; van die dogma’s krijg ik de kriebels. Maar het is echt niet verkeerd als we wat meer respect voor ons eten krijgen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen