Niet Telstars Pieter de Waard, maar Spee nieuwe preses KNVB [video]

ZEIST

Just Spee wordt de nieuwe voorzitter van de KNVB. Hij volgt Michael van Praag op, die 16 december van dit jaar afzwaait omdat zijn maximale zittingstermijn er dan op zit.

De 54-jarige Spee kreeg tijdens een buitengewone bondsvergadering veel meer stemmen dan zijn enige overgebleven tegenkandidaat Pieter de Waard, directeur van Telstar.

De Waard heeft aangekondigd later een nieuwe gooi te doen naar het voorzitterschap.

Spee was door het bondsbestuur van de KNVB unaniem voorgedragen. Een speciale selectiecommissie vond hem de beste van zeventig sollicitanten. De Waard mocht deelnemen omdat minimaal tien clubs zijn voordracht steunden.

Just Spee (links) en Pieter de Waard voorafgaand aan de buitengewone bondsvergadering van de KNVB.
© ANP

Lees ook: Telstardirecteur De Waard mag meedoen aan KNVB-verkiezing

Bij de verkiezing tijdens de bondsvergadering brachten 59 mensen hun stem uit: 29 uit het betaalde voetbal en dertig uit het amateurvoetbal. Een stem werd ongeldig verklaard. Spee kreeg 46 stemmen, De Waard 12.

Spee wil het strategisch plan van de KNVB uitvoeren. "Maar we moeten ook meegaan met de nieuwe wereld en nieuwe media", zei de bestuurder die zijn plannen uitvoerig wil ontvouwen als Van Praag vertrokken is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Waard was niet verrast over de uitslag van de verkiezing. "Dit stond vanaf dag één vast. Ik heb mijn verhaal mogen doen en met Spee krijgt de KNVB een winnaar in huis."

Spee heeft naam gemaakt als topbestuurder, in binnen- en buitenland. Als lid van de raad van commissarissen van de Eredivisie Media & Marketing is hij vijf jaar lang betrokken geweest bij de exploitatie van de commerciële rechten van de eredivisieclubs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Spee werkte daar als commissaris namens Endemol samen met de betaaldvoetbalorganisaties en de KNVB. Hij was CEO van de Endemol Group tussen 2012 en 2014 en daarna CEO van het musicalbedrijf Stage Entertainment. Spee heeft gevoetbald bij de Koninklijke HFC uit Haarlem, waar hij tevens penningmeester was.

Van Praag is bezig aan zijn derde en laatste termijn als voorzitter van de Nederlandse voetbalbond.

De 71-jarige Amsterdammer treedt aan het einde van dit jaar af. Zijn opvolger heeft nu de tijd om zich in te werken. Van Praag werd op 27 augustus 2008 aangesteld als voorzitter van de KNVB, als opvolger van de in april van dat jaar overleden Jeu Sprengers.

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen