Premium

Fluxus tilt familiemusical naar grote hoogte

fluxus het geheim van de zaanstreek nederland nicolaasstraat noord-holland zaandam zaans museum zaanstad zaanstreek zaantheater
Zaandam

De uitverkochte grote zaal in het Zaantheater veerde zaterdag na de laatste handelingen op het podium massaal uit de stoelen voor een staande ovatie die vele minuten aanhield en de grote groep acteurs, van klein tot groot, ongetwijfeld kippenvel heeft bezorgd.

Tekstschrijver en regisseur Majanka Fröhlich flikte het wederom een oogstrelende voorstelling te maken die van begin tot eind boeide. Ga er maar aan staan om een productie te realiseren met zo’n honderd Zaanse amateurspelers, in leeftijd variërend van zes tot zestig, tientallen vrijwilligers achter de schermen en een live-orkest. Zang, dans en toneelspel, verenigd in een vloeiend geheel. En dat alles in een entourage met prachtige decors en een contrasterende wereld van armoede en rijkdom, variërend van arme sloebers in afgetrapte kleding tot pracht en praal met baljurken. Een groot compliment voor Nathalie Prins en haar ploeg die met eindeloos geduld de talrijke kostuums hebben bedacht, getekend en genaaid. Fröhlich kiest voor haar stukken vrijwel altijd een Zaanse invalshoek. Dit keer dook ze terug in de tijd, naar de ellendige omstandigheden van rond 1850, de periode waarin kinderarbeid de gewoonste zaak van de wereld was. Het verhaal ontrolt zich als een reis door de tijd als drie jonge moderne meiden van nu bij toeval in een oud wevershuis stuitten op een kistje met dagboeknotities van Brechtje, een elfjarig meisje dat halverwege de 19e eeuw werd uitgebuit als goedkope arbeidskracht. Haarfijn wordt in beeld gebracht hoe Brechtje (een mooie rol van Lucy Boeren) en haar vele lotgenoten een hardvochtig bestaan leiden in een fabriek, geleid door de overtuigend acterende slavendrijvers Jacqueline Koel en Iris van de Water. Fraaie rollen ook voor Kiki Berends en Rikky Betten die als de naargeestige voogden van Brechtje heerlijke volkse types neerzetten die gedreven worden door grenzeloze hebzucht. Maar aan alle ellende komt een einde dankzij Merel van der Ploeg, de statige Zaandamse burgemeestersvrouw die zich met haar sociale bevlogenheid succesvol inzet tegen kinderarbeid. Een voorstelling in hoog tempo, met snelle wisselingen op het podium, verrassende ontwikkelingen en een happy end. De staande ovatie was dan ook een terechte beloning voor de complete crew.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen