Handballers Volendam houden vertrouwen in landstitel na verlies in Aalsmeer

25-05-2019: Handbal: Aalsmeer v Volendam: Aalsmeer; Robin Jansen, van Volendam
© Patrick Dolkens
Handbal

Green Park Aalsmeer sleepte in de eerste van de drie krakers om de nationale handbaltitel ten koste van Kras/Volendam de overwinning uit het vuur. Toch overheerste er in het Volendamkamp na de 24-23 nederlaag een gevoel van vertrouwen in een goede afloop.

Hij kon wel door de grond zakken. Met het shirt half over zijn hoofd maakte Marc Kok de overtocht naar eigen helft om weer plaats te nemen in de dekking. Een mix van twijfel en spanning maakte zich van de Volendammer meester toen hij in de spannende slotminuten vanuit de rechterhoek opging voor een treffer. Het resulteerde in een poging die moest doorgaan voor een lobje en simpel te vangen was voor Aalsmeer-doelman Marco Verbeij.

,,Eigenlijk wilde ik het liefste gelijk op de bank zitten”, was de linkshander eerlijk. ,,Het was helemaal niet zo’n slechte keuze om voor een lob te gaan. De Aalsmeer-keeper komt vaak explosief naar voren. Maar wat eruit kwam, was niet goed en daar baal ik ontzettend van.”

Plotseling zijn de spotlights gericht op de enige veldspeler uit het eigen dorp. Reeds drie jaar vertolkte Kok een vrij anonieme rol in de Volendamse selectie. Ook dit jaar acteerde hij in de schaduw van de omstreden nummer één op de rechterhoek Sander Visser. Een acute blindedarmontsteking houdt de jongeling sinds deze week aan de kant, waardoor Kok in de belangrijkste wedstrijden van het seizoen voor de leeuwen wordt gegooid. En dat terwijl de Volendammer deze maand nog aankondigde volgend seizoen te stoppen met zijn topsportloopbaan.

,,Ik had in de afgelopen bekerfinale ook al een klein aandeel, maar dit is de eerste finale waarin ik echt een belangrijke rol had. Buiten het ongelukkige moment in de slotfase om kijk ik er met een goed gevoel op terug. In de dekking stond het prima en na mijn tweede goal zat ik er ook aanvallend lekker in. Bovenal zijn we zeker niet weggespeeld. We kunnen veel vertrouwen halen uit deze wedstrijd voor het duel in Volendam en de beslissingswedstrijd die komen gaat. Afsluiten met nog een prijs, daar gaan we voor.”

De lob van Kok bleek in de openingsfase wél een beproefd scoringsmiddel. Hij gaf daarmee het startsein voor een bloedstollende strijd. De adrenaline haalde vooral bij Gerrie Eijlers het beste in hem naar boven. Aalsmeer faalde tweemaal van zeven meter en dat gaf Volendam de kans het eerste gaatje te slaan. Het zette een 6-3 achterstand om in een 6-9 voorsprong en had daarmee de wedstrijd volledig in handen. Het leidde tot wat overmoedigheid bij onder andere Igor Mrsulja, waardoor de oranjehemden niet uitliepen, maar de marge zagen afnemen met rust: 10-11.

Na de pauze waren de rollen omgedraaid. Volendam beet zich stuk op doelman Verbeij en kon vooral Samir Benghanem en Tim Bottinga moeilijk afstoppen. Het kwam aan tot de laatste seconde. Benghanem kegelde Robin Jansen omver en zag voor zijn derde tijdstraf de rode kaart (eerder kreeg Volendam-speler Marnix Roos al rood). De vrije worp die volgde strandde in de muur. Een Aalsmeer-feestje ontstond, maar wel een waarbij men besefte dat de strijd nog lang niet gestreden is.

Aalsmeer - Volendam: 24-23. Rode kaart: 49. Roos (Volendam, derde tijdstraf), 60. Benghanem (Aalsmeer, derde tijdstraf).

Topscorers Volendam: Jansen 8, Mrsulja 6/2.

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen