Premium

Vogelweid zesde van het land met dammen

Vogelweid zesde van het land met dammen
Concentratie bij De Vogelweid tijdens het kampioenschap.
© Foto Wendy de Glee
Schagen

Het had ze zo mooi geleken: als Schager basisschool voor het eerst sinds 1986 het schooldamkampioenschap winnen. De jongens van De Vogelweid werden in de Spartahal zesde van de achttien.

Dat voelde als een teleurstelling. ,,De eerste plek zat er misschien wel in”, zegt Ivar de Glee (12), dammer van De Vogelweid. Timo Elzinga en Nick en Kay van Zelm zaten bij hem in het team. ,,We wilden graag winnen.”

Basisscholen uit heel Nederland kwamen naar Schagen voor het kampioenschap. ,,Sommigen zaten wel twee uur in de auto”, weet organisator Gerrit de Glee. ,,We hebben gelukkig heel veel positieve reacties gekregen, dus ik ben best tevreden over hoe de dag is verlopen.”

Zijn zoon Ivar gaat vandaag met een teleurgesteld gevoel naar school, maar hij pakt het sportief op. ,,Ik heb wel weer zin om te gaan. Het was ook gewoon een gezellige dag. Ons team bestaat uit alleen maar vrienden. Van tevoren hebben we er met z’n allen heel hard voor geoefend. We zijn een maand geleden begonnen met oefenen. Iedere week kwamen we één keer bij elkaar.”

Voor Gerrit de Glee was het een spannend dagje; een Nederlands schooldamkampioenschap vindt niet iedere dag in Schagen plaats. ,,Maar gelukkig hebben we vorig jaar al wat ervaring op mogen doen met het organiseren van de halve finales. We wisten dus min of meer wat ons te wachten stond met al die scholen uit het hele land.”

Hij zag het team van zijn zoon sterk beginnen. Vanaf de derde ronde werden er steeds meer puntjes weggeven. De Vogelweid liet zich niet kisten en pakte alsnog de zesde plek.

Basisschool De Bron ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Het dorp waar die school gevestigd is, Molenaarsgraaf, telt nog geen vijftienhonderd inwoners.

Er deden ook scholen mee uit plaatsen als Gouda, Woubrugge, Gorinchem, Bemmel, Westerhaar en Pieterburen.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen